Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев посрещна участници в конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм

Кметът Иван Тотев посрещна участници в конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм

delegacia_malka bazilika (2)

В Малката раннохристиянска базилика кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна делегация от участници в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Той се провежда в  София от 29 ноември до 1-ви декември 2016 и на него се разискват въпросите, свързани с това как на световните цивилизации може да вдъхнат живот чрез устойчив, модерен туризъм; как могат да бъдат разработени модели за ефективно партньорство, които да допринесат за запазване и насърчаване на световните цивилизации, като същевременно създадат социално-икономически ползи за местните общности.

В тази връзка на официално посещение в Пловдив са д-р Назъм Самадов, заместник-министър на културата и туризма на Азербайджан, генерални директори и председатели на туризма на Бразилия, Камбоджа, САЩ, Канада, Румъния, Молдова и Испания.

В приветствието си към гостите кметът Иван Тотев наблегна на значението на Малката раннохристиянска базилика за Пловдив, където са изложени над 200 кв. м. мозайка. Той запозна гостите и с най-новото историческо откритие със световно значение – надписът от 1 век от н.е., посветен на най-видния човек от онова време и градоначалник на метрополията – Тит Флавий Котис.

„В момента работим по разкриването на над 2000 кв. м. мозайка в Епископската базилика. Всяка година Община Пловдив финансира археологически проучвания и възстановява своите исторически паметници“, обясни кметът и уточни, че в града има огромно тракийско, римско и друго наследство. Той припомни, че по време на изложбата на България в Лувъра над 50% от експонатите са били от местния археологически музей.

Иван Тотев обясни, че Община Пловдив непрекъснато работи по откриването и представянето на нови находки.

Кметът изрази надежда, че участниците в делегацията ще се убедят в това каква богата история има Пловдив, който през 2019 година ще бъде Европейска столица на културата. Те бяха приятно изненадани да разберат, че туристическите нощувки в града се увеличават непрекъснато, а посещенията в музеите бележат 60 % ръст на посетители в сравнение с миналата година.

delegacia_malka bazilika (1)

6,704 total views, no views today