Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив херцога на Кент принц Едуард

Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив херцога на Кент принц Едуард

Херцогът на Кент – принц Едуард, който е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев, и посланиците на Великобритания Джонатан Алън и на Ирландия Джон Бигър участваха в  церемонията в памет на загиналите през Първата световна война, 100-годишнината от началото на която се отбелязва тази година.

Възпоминанието се състоя на Британското военно гробище в град Пловдив. Принц Едуард, който е председател на Комисията за военните гробове на Британската общност на нациите, беше посрещнат от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, всички заместник-кметове на общината,  началника на Гарнизон Пловдив и командир на Военно формирование 28 000 в Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков, висши военни и др.

Събрали сме се тук като знак на помирението между всички народи, които воюваха помежду си в различни периоди, и в памет на всички жертви, подчертаха и двамата посланици в кратките си слова.

Възпоминателна служба отслужи отец  Патрик Ъруин, а в момента на възпоминанието Негово Кралско Височество Кентският херцог принц Едуард цитира: Те няма да остареят като нас, оцелелите:/ не ще ги превият годините,/ не са подластни на времето./ Първият слънчев лъч сутрин ще ни спомня за тях.

След минутата мълчание в знак на признателност към всички загинали за своята родина, всеки от присъстващите на собствения си роден език прочете Господнята молитва „Отче наш”.

Пред скромния паметник на гробището беше положен венец от името на президента на Република България Росен Плевнелиев, а така също венци и цветя лично от  всички присъстващи.

6,224 total views, no views today