Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев приветства Сдружението на италианското предприемачество в България

Кметът Иван Тотев приветства Сдружението на италианското предприемачество в България

kofindustria

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев беше официален гост на Общото събрание на „Конфиндустрия България“ – сдружение на италианското предприемачество в България. На срещата присъства и Н.Пр. Марко Контичели – посланик на Република Италия.

Сдружението има за цел подпомагане на икономическото сътрудничество между България и Италия, представяне на възможностите пред италианските фирми в страната и подкрепа на дейността на фирмите членове.

„Годините, през които съществува Конфиндустрия България, са изключително успешни, включително и за региона на Пловдив “, заяви кметът на Пловдив на форума.

Иван Тотев уточни, че всяка година пловдивският регион привлича най-много чуждестранни преки инвестиции в индустрията, благодарение на което генерира малко над 6 милиарда евро от брутния вътрешен продукт на страната.

Община Пловдив продължава да полага усилия за запазване на устойчивия ръст на развитие на региона от последните години, ползата от което е възможността да се предвидят бъдещите предизвикателства пред местната администрация и бизнеса.

 Над 70 000 човека са заети в индустриалното производство в региона. През последните години силно развитие получиха IT и аутсорсинг компаниите, където работят над 5000 специалисти.

„Регионът стана толкова видим, че почти всяка седмица има заявен интерес или се реализира посещение от бизнес делегация“, отбеляза кметът Иван Тотев. Той запозна присъстващите с проекта по въвеждането на дуалното обучение, който се реализира съвместно с Швейцарското правителство. Кметът изрази надежда, че най-вероятно Пловдив ще бъде първият град в страната, който ще има реално действаща система на дуалното образование.

Председателят на Конфиндустрия България – Пиетро Луиджи Гиа, изказа подкрепата на организацията в една от най-важните фази от живота на града ни, а именно 2019-а година, когато, заедно с италианския град Матера, Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Според Маскали предизвикателствата, които стоят пред сдружението, са свързани с идеята то да е мястото, където се говори за бизнес, но и където могат да се намерят различни форми на сътрудничество.

Посланикът на Италия Н.Пр. Марко Контичели заяви, че в Пловдив има силно присъствие на италиански фирми и граждани, а перспективата, че градът ще бъде Европейска столица на културата още повече увеличава интереса към града под тепетата. Според него икономиката на България се радва на прогрес, за което свидетелства рекордният брой италиански фирми, които членуват в сдружението. Посланикът отчете, че обменът между двете страни продължава, като Италия е вторият по големина партньор на България след Германия.

12,318 total views, no views today