Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев приветства участниците в престижния винен Concours Mondial de Bruxelles

Кметът Иван Тотев приветства участниците в престижния винен Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles_otkrivane1

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев откри 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Международен панаир – Пловдив, където се събраха представители на винения елит, 320 сомелиери, членове на винаро-лозарски асоциации, търговци от специализирани магазини и големи вериги. За форума в Пловдив е и Томас Костенобъл, Директор на Concours Mondial de Bruxelles от над 20 години.

„Този форум не само ще предостави възможност на професионалисти от цял свят да се запознаят с качествените български вина, но и ще представи Пловдив, културната столица на Европа през 2019 г. Горд съм да Ви посрещна в шестия най-стар жив град в света и най-стария в Европа, притежаващ повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 хиляди движими културни паметници, с находки от седем археологически периода”, заяви пред делегатите кметът Иван Тотев.

Повече от 200 български вина участват в престижната надпревара тази година, което е рекорд в историята на Concours Mondial de Bruxelles. Родните винопроизводители, потвърдили участие в конкурсната и следконкурсна програма, са: Анжелус Естейт, Бендида, Беса Валей, Боровица, Билта, Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Винпром Пещера, Винзавод Асеновград, Винарски съюз, Вила Мелник, Винекс Славянци, ДиВес Естейт, Домейн Бойар Интернешънъл, Домейн Юстина, Драгомир, Едоадро Миролио, Загрей, Зеланос, Златен Рожен, Карабунар, Катаржина Естейт, Румелия, Нерагора, Орбелус, СИС Индустрийс (Братя Минкови), Спиритус Санктус, Тера Тангра, Шато Бургозоне и Шато де Вал.

„Пловдив е първият български град, който спечели титлата Европейска столица на културата 2019 и доказа в международен контекст, че може да оползотворява своите ресурси за културен туризъм и да завоюва заслужено титли, които му дават престиж и популярност в световен мащаб”, каза още в приветствието си кметът Иван Тотев.

Международното жури, сред които и 40 българи, ще оценява над 9000 вина от цял свят в продължение на 3 дни. Всяка сутрин от 29 април до 1 май 2016 г. включително журито дегустира вината. На 29-ти и 30-ти април следобед ще се посещават български изби в района, а на 1 май – забележителности в Пловдив.

Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 1-ви май на обяд, последният ден от Конкурса, ще бъде обявена следващата страна-домакин на Concours Mondial de Bruxelles.

През 2015 г. 42% от участвалите в Concours Mondial de Bruxelles български мостри са получили награда. Резултатите от Concours Mondial в Пловдив тази година ще бъдат обявени след средата на месец май 2016 г. Медалите ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират кое е най-доброто и най-модерното в света на виното.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в гр. Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с Община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

12,664 total views, no views today