Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Трети март е българският блян, който ни води към бъдещето

Кметът Иван Тотев: Трети март е българският блян, който ни води към бъдещето

3mart2015С тържествено честване на Хълма на освободителите,  молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужена от Н. В. Пр. Пловдивския митрополит Николай, панихида за загиналите за свободата на България герои и празничен концерт Пловдив отбеляза 137-мата годишнина от Освобождението от османско иго и Национален празник на България – 3-ти март.

„Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Той не е архаика, а идея, която напълно съответства на мисленето на всеки народ с достойнство. Затова Трети март е и ден за размисъл – кои сме, какви сме, защо сме такива, какви би следвало да бъдем и какви ще бъдем…”, заяви в словото си кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той припомни, че през 1881 година  на този пловдивски хълм нашите предци изграждат първия в българските земи паметник на Руско-турската война – посветен на последните големи сражения във войната – битката за освобождението на Пловдив. „Ние, съвременните пловдивчани, помним и се гордеем със своята история. Нека съхраним този дух и го предадем на младите поколения, защото само с познание, образование и упорита работа ЗАЕДНО ще продължим да изграждаме един модерен и достоен Пловдив, каза още кметът Иван Тотев.

Хиляди пловдивчани, народни представители, областният управител Розалин Петков, председателят на ОбС Илко Николов, общинските съветници, заместник-кметове и районни кметове поднесоха венци и цветя пред паметника на Освободителите. Те паднаха на колене и запазиха минута мълчания в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

6,495 total views, no views today