Начало Пловдив днес Кметът на Пловдив и председателят на БАН подписаха споразумение за сътрудничество

Кметът на Пловдив и председателят на БАН подписаха споразумение за сътрудничество

Memorandum_2018_BAN_1

Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Българската академия на науките подписаха кметът инж. Иван Тотев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Това стана в рамките на форума „Индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование“, а целта е да се подпомогне пловдивският академичен център и развитието на индустрията в региона.

„Пловдив е индустриален център, град с успешно развиващата се икономика и промишленост, а това се реализира благодарение на научния и човешкия потенциал. Днешният ден е важен, за да продължим да надграждаме постигнатото и да използваме научния потенциал на страната в развитието на местната икономика“, заяви кметът Иван Тотев.

Според него този меморандум ще даде още едно конкурентно предимство за привличане на инвестиции на международно ниво, както и допълнителни стимули на бизнеса и пряк достъп до науката и научния потенциал в региона и привличане на по-високо технологични производства.

Пловдив е водещ индустриален и университетски център, като годишната продукция възлиза на 15 млрд. лева. През последната година се отчита и механичен прираст на населението. Политиката на Община Пловдив във връзка с дуалното обучение на подрастващите дава вече резултати.

В начална фаза е и идеята за изграждане на международно училище, което да се използва от деца на семейства от чужбина, които живеят в града и региона заради много чуждестранни инвеститори, чиито капиталовложения през 2016 година са 40 % от всички чуждестранни инвестиции в страната.

„Основната цел Община Пловдив в сферата на образованието е до 2019 година всички 52 общински училища да въведат облачните технологии на Google и Microsoft 365, което ще обхване 50 000 ученици и 3000 учители“, съобщи Алена Палашева, началник отдел „Бизнес развитие“.

Според академик Юлиан Ревалски от съществено значение е сътрудничеството с местната власт, тъй като БАН изгражда национални академични центрове чрез регионалните местни власти, бизнеса и висшите учебни заведения.

„Спойката между образование, наука и бизнес е от съществено значение и е важно решение за икономиката. Пловдив е по-специален, защото е с най-голяма извън академията колегия и защото и звената ни са успешни в научно отношение, тъй като участват в различни консорциуми“, посочи академик Ревалски.

Днешният меморандум поставя повече акцент върху Тракия икономическа зона и по-тясното сътрудничество между бизнеса, науката и местната власт.

Документът позволява да се използват последните научни постижения, което води до развитие на икономиката и обществото, за да е конкурентноспособна на международния пазар.

„Следващата ни стъпка е свързана с изграждането на центрове по компетентност и върхови постижения, където основен акцент е връзката с бизнеса в региона, като е важна съществуващата научна инфраструктура, която може да се използва за директни изследвания“, уточни акад. Юлиан Ревалски.

Във форума взеха участие още инж. Пламен Панчев – управител на клъстер „Тракия икономическа зона“, проф. Гарабед Минасян – член на Консултативния съвет на Националната академична мрежа, проф.Въльо Николов – Директор на Технически университет – София, филиал Пловдив, проф. Гриша Спасов, Декан на Факултета по електроника и автоматизация в Техническия университет – София, филиал Пловдив и други.

Сред дискутираните теми ще бъдат индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование; перспективите пред Тракия икономическа зона, инвестициите в региона, инженери за индустрията, възможности за изграждане на Регионален научен център в Пловдив по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

5,114 total views, no views today