Начало Пловдив днес Кметът на Пловдив Иван Тотев се срещна с посланика на Кралство Дания Сьорен Якобсен

Кметът на Пловдив Иван Тотев се срещна с посланика на Кралство Дания Сьорен Якобсен

Плакет със символа на Пловдив – Античния театър получи посланикът на Кралство Дания в България Сьорен Якобсен от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

Днес негово превъзходителство е на първото си посещение в Пловдив от встъпването си длъжност преди три месеца и заяви, че е останал очарован от града и неговата атмосфера.

Той обеща бъдещи срещи и разговори за обмяна на опит с представители на Община Пловдив и екипа на фондация „Пловдив 2019“ във връзка с проекта Европейска столица на културата. През настоящата 2017 година вторият по големина град в Дания Орхус е европейска столица на културата съвместно с Пафос в Кипър.

Кметът запозна Сьорен Якобсен с приоритетите, предизвикателствата и целите на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г.

„С всяка следваща година градът ни става все по-привлекателен за туристите от страната и чужбина и все повече европейски градове черпят опит по различни теми и въпроси от нас“, заяви Иван Тотев.
среща с посланик Якобсен (2)

В тази връзка той не пропусна да спомене хилядолетната история на Пловдив, като най-стар жив град в Европа, и проектът, с който ще кандидатстваме за включване в списъка на ЮНЕСКО – уникалните мозайки в Малката и Голямата базилики и подлез „Археологически“.

„Това е важен проект за нас, както и съхранението на историческото наследство за бъдещите поколения. Разбира се обръщаме сериозно внимание на икономиката на Пловдив и региона, който е индустриалното сърце на България“, посочи още кметът.

Той обясни, че вече има няколко датски компании, които развиват своя бизнес в Тракия икономическа зона и които дават работа на няколкостотин човека. Все повече млади хора намират своето препитание в Пловдивския регион, привлечени от добрите възможности за реализация и 9-те университета, в които 40 000 се обучават на европейско ниво. За доброто развитие говори и фактът, че безработицата в града е 3%, а в областта – 6%, коментира още Иван Тотев.

„Стремим се да направим Пловдив по-добро място за живеене, да развием образователната система с дуалното обучение и така наречените дигитални училища, да предоставим още много възможности“, заяви още той.

„Сигурен съм, че ще идвам още няколко пъти“, заяви посланик Сьорен Якобсен на тръгване от Община Пловдив.

среща с посланик Якобсен (1)

среща с посланик Якобсен (3)

7,228 total views, no views today