Начало Актуално Конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт на „Нощ/Пловдив“ 2015

Конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт на „Нощ/Пловдив“ 2015

Night.2015.Infopunkt

Победителят в конкурса ще разполага с бюджет от 10 000 лева за създаването на ключовата локация 0 на „Нощта“

 7 юли 2015 г. - Във връзка с 11-тото издание на едно от най-големите културни събития в България – „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, Фондация „Отворени изкуства“ и партньорите от EVN България и Triple Green Building Group обявяват конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт. Конкурсът е възможност за дизайнери и архитекти да създадат иновативен дизайн на ключовата локация 0 на „Нощта“, посещавана всяка година от десетки хиляди хора. Крайният срок за подаване на документите е 2 август 2015 г.

Инфопунктът ще има разгърната площ от 60 кв. м като традиционно ще се намира на
ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив до ГХГ. Павильонът ще разполага с безплатен интернет, и както всяка година ще разпространява информация и материали за събитието. За дванадесетте дни, в които се планира да функционира локацията, ще бъде обявена и атрактивна артистична програма, която ще се случва там, около самата лаундж зона на пункта. Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ планират инфопунктът да започне да функционира още на 1 септември, 10 дни преди началото на арт събитието, когато ще бъде официалното откриване на пункта и представянето на авторския екип.

С конкурса „Нощ/Пловдив“ ще продължи линията на зелени иновации, която започна с инфопункта през 2013 г. Тогава проектът на „Студио 8 ½“ се отличи не само с атрактивна визия, но и със своята екосъобразност, използвайки слънчев покривен панел, който го правеше енергонезависим. Експертното жури на конкурса ще избере най-иновативното, екосъобразно, визуално издържано и добре съобразено със спецификата на градската среда предложение. Критериите за избор включват още целесъобразността на предложенията, здравината на конструкцията, мобилността и функционалността, възможността за енергийно захранване от алтернативни източници, използването на естествени материали и такива с рециклирано съдържание.

 Журито ще бъде в състав: Виктор Янков, фестивален директо на „Нощ/Пловдив“; Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“; Калина Трифонова, зам. председател на Управителния съвет на EVN България; aрх. Весела Вълчева-Макгий, консултант по устойчиво строителство в Triple Green Building Group и арх. Вяра Желязкова и арх. Георги Кътов – I/O Архитекти. Победителят в конкурса ще разполага с общ бюджет от 10 000 лева за продукция и хонорари. Спечелилият проект и предложенията на финалистите ще бъдат включени в изложба в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ 2015.

В конкурса могат да участват архитекти, дизайнери, урбанисти, инженери, студенти, изобретатели или просто „зелени“ ентусиасти. Те трябва да изпратят своите предложения до 2 август 2015 г. заедно с попълнен формуляр за участие на имейл [email protected]

За повече информация и за пълния пакет документи вижте http://openarts.info/konkurs-infopunkt/

Допълнителна информация:

Фестивал Нощ/ Пловдив 2015 - През не толкова далечната зима на 1997 г. в Берлин за първи път се провежда „Нощ на музеите”, инициатива, която бързо печели популярност в световен мащаб. Добрата идея намира благоприятни условия за развитие у нас и българският вариант се случва през 2005 г. познат като „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”.  Имайки предвид изходната концепция, а именно – мащабно културно събитие, което се  състои след залез слънце и дава достъп до изкуство и култура на широки публики – пловдивската „Нощ” по своеобразен начин се развива и променя, като с всяка изминала година привлича все повече участници и посетители.

Фондация „Отворени изкуства“ е учредена от Катрин и Веселина Сариеви през 2007 г. Преди да бъде отделена в самостоятелна юридическа форма и регистрирана като фондация „Отворени изкуства” между 2005 и 2007 година концепцията “отворени изкуства” беше програма за некомерсиална културна политика в дейността на Галерия Сариев. Под тази концепция беше иницииран най-мащабния ежегоден и проект на фондацията – Нощ на музеите и галериите – Пловдив през 2005 г. Дейността на Фондация „Отворени изкуства“ е насочена основно към създаването, разработването и продуцирането на собствени културни проекти.

 Triple Green Building Group е основана през 2008 г. и се занимава с консултиране и сертифициране на зелени проекти по трите основни системи за устойчиво строителство. Компанията е лицензиран доставчик на обучения на Американския съвет за устойчиво строителство, USGBC, и опитен сертифициран консултант по LEED, BREEAM и DGNB. Triple Green е сред основателите на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC), представител в Световния съвет за зелени сгради (WGBC), и официален партньор на Американсия съвет за зелени сгради (USGBC). Triple Green Building Group е консултант на многобройни зелени проекти на 3 континента – Европа, Северна Америка,  и Азия, както и консултант на множество успешно сертифицирани проекти в България и САЩ.

EVN България е създадена през 2005 г. като част от австрийския енергиен концерн EVN AG. Като водеща компания, работеща в областите на електро- и топлоснабдяването в България, енергийната ефективност, производството и търговията с енергия, EVN България превръща сигурността на снабдяването, клиентското обслужване, иновациите и опазването на природните ресурси в свои приоритети. През 2011г. EVN България получи наградата „Инвеститор на годината в иновации“ от Агенцията за инвестиции за проекта си за нова високоефективна когенерационна централа в Пловдив, а новата сграда на компанията в гр. Приморско е национален пример за висока енергийна ефективност със своите модерни решения за пестене на енергия. За периода 2005 – 2014 компанията реализира една от най-мащабните енергийно-ефективни мерки в България, намалявайки, чрез инвестиции, технологичния разход по електроразпределителната си мрежа в Югоизточна България от 19,5% до 10,13%. Така българската енергетика успява да спести производството на внушителните 520 GWh енергия, които се равняват на 320 000 тона спестени CO2 емисии.

8,808 total views, no views today