Начало Пловдив днес Медицинският университет придоби от общината имот за нуждите на висшето заведение

Медицинският университет придоби от общината имот за нуждите на висшето заведение

kmet_rektor_MU (1)

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и ректорът на Медицински университет Пловдив проф. д-р Стефан Костянев официално подписаха договор за продажбата на имот на ул. „Любен Каравелов“ за нуждите на висшето заведение. Това стана възможно след решение на Министерски съвет и на Общински съвет – Пловдив.

„Преди време Община Пловдив дари бившата сграда на „Бърза помощ“ на университета. Днешното споразумение е за продажбата за сумата от 1 милион лева на пространството от 1600 кв. м. около нея, както и за трите сгради, намиращи се там“, уточни кметът Иван Тотев.

Ще бъде построен нов учебен корпус със застроена площ около 5000 кв. м., където ще се настанят теоретичните катедри, които в момента са в старата сграда на ХЕИ, която университетът ползва под наем.

„Медицинският университет се разрасна много през последните години, той е едно от най-големите „предприятия“ в Пловдив и областта със своите близо 2000 чуждестранни студенти и своя много сериозен бюджет“, сподели професор Стефан Костянев. „Надявам се да продължим съвместното сътрудничество, още повече че сме си поставили амбициозната задача всички университети в Пловдив в  партньорство с Общината да успеем да изградим мощен център за върхови технологии. Това ще е голям успех и за Пловдив, и за университетската наука“, допълни той.

Тепърва предстои да започне изработката на идеен, технически проект и количествено-стойностна сметка. Плановете са до две години новата сграда да е факт.

Проф. Костянев благодари на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, че със своята съвместна работа са облагородили мястото около университета и факултета по „Дентална медицина“, където вече има паркинг за 100 автомобила, нови тротоари и осветление.

kmet_rektor_MU (2)

6,147 total views, no views today