Начало Събития Международните фотографски срещи излязоха извън границите на град Пловдив

Международните фотографски срещи излязоха извън границите на град Пловдив

Изложба на световнопризнатия фотограф Марк Аснин бе открита вчера в София.

С изключителен успех премина откриването на изложбата на Марк Аснин в галерия за фотография SYNTHESIS – София. Тя е част от фестивала “Международни фотографски срещи – Пловдив” и се организира със съдействието на фондация “Пловдивско фотографско средище”.

Изложбата, с която Аснин се представя в България носи името „Чичо Чарли”. В продължение на 31 години, фотографът Марк Аснин документира живота на неговия чичо и кръстник Чарли Хеншке, като създава сурова серия, по-късно издадена в книга със същото заглавие от издаделство Contrasto.

Аснин започва това изследване като колежанин и не спира през годините да регистрира срещите със своя герой, измъчван от психично заболяване, наркомания, обтегнати семейни отношения. В по-късно издадената книга и видео авторът използва множество цитати на своя роднина например: „Най-самотното място е тълпата…” Чарли Хеншке.

„Често ми задават въпроса какво представлява „Чичо Чарли“. Човек би си помислил, че след три десетилетия, такова обобщение не би било трудно да се направи. Но, този проект е живот, неподправено неразбираем; животът на един човек – моя чичо. Тук става дума за мъртви мечти, разочарование и за упорството да откриеш трошици щастие в потискащото си съществуване. За последствия, пропуснати шансове, заблуди и загуби. Една особена симбиоза – неговите думи и моите фотографии. Последният ми танц с моя кръстник.“ Марк Аснин

Марк Аснин е американски документален фотограф, който учи в Колежа за визуални изкуства в Ню Йорк. Публикувал  e в редица издания включително Life, The New Yorker, The New York Times Magazine, Geo, La Repubblica и Le Monde. Негови работи са били изложени в музеи и галерии в Съединените щати и Европа, включително и в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, Музей на изкуствата в Балтимор, Mузей на съвременното изкуство в Москва и също са включени в няколко постоянни колекции, сред които Националния музей на американското изкуство и Международния център по фотография.

Изложбата може да бъде видяна до 11ти ноември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски” 55, до ФотоСинтезис Арт Център

6,155 total views, no views today