Начало Събития Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” представя за първи път като дуо прочутите Лия Петрова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано)

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” представя за първи път като дуо прочутите Лия Петрова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано)

След звездните срещи на една сцена на Светлин Русев (цигулка) – Евгени Божанов (пиано), Станимир Тодоров (виолончело) – Виктор Вълков (пиано) и др., инициирани и осъществени по блестящ начин от „Дни на музиката в Балабановата къща”, концертът на Лия и Виктория на 22 октомври от 18.30 ч. в Балабановата къща ще ръкоположи още едно дългоочаквано от публиката партньорство – на двете именити изпълнителки, станали победителки през 2016 г. в авторитетните международни конкурси „Карл Нилсен” – Дания и „Джордже Енеску” – Румъния.
Лия Петрова започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина, където през 2011 си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. През 2012 осъществява турне с DeFilharmonie, под диригентството на Phillipe Hereweghe. А съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания. Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller /1690/.
Виктория Василенко печели десет първи награди от международни конкурси – в България, Италия, Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния, както и редица съпътстващи специални награди. През 2016 става Лауреат на Първа и Специална награда на Букурещската филхармония в един от най-престижните международни конкурси „Джордже Енеску“. Носител е на „Кристална Лира“ за млад изпълнител на СБМТД и на Голямата награда на фондация „Д. Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. В периода 2009 – 2011 е стипендиант на фестивала за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири с Фестивалния оркестър под палката на Максим Венгеров. Била е солист на Линкълнууд оркестър – Чикаго, Брюкселски камерен оркестър, Кралски оркестър – Ливърпул, Оркестър Класик ФМ, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония и др. Участва във всички престижни фестивали в България, както и в „Young classics Europe” – Германия, Музикална академия и фестивал „Сантандер” – Испания и др.
Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Министерство на културата и др. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив за 2017 година.

Билети в мрежата на Ивентим: http://www.eventim.bg//li-petroba-biktori-basil/event.html

22 октомври - Лия Петрова

Виктория Василенко - пиано

6,776 total views, no views today