Начало Актуално Мерки срещу разпространението на болести при животните

Мерки срещу разпространението на болести при животните

На 23. 07. 2014 г. в сградата на Община Пловдив се проведе заседание на Общинската епизоотична комисия, което бе свикано по повод създалата се в страната обстановка във връзка със заболяването „син език по преживните животни”.

Членовете на междуведомствената комисия изслушаха докладите на специалистите за епизоотичната обстановка в момента в страната и в частност на територията на Област Пловдив.

Стана ясно, че набелязаните на областно ниво мерки за предотвратяване разпространението на болестта на територията на област Пловдив се изпълняват стриктно. Приключва актуализацията на обектите, в които се отглеждат преживни животни, тяхното преброяване и регистрация. Извършват се клинични прегледи на животни. До момента няма нито една положителна кръвна проба взета от животно, отглеждано на територията на Област Пловдив.

Решено бе отново да бъде припомнено на жителите на областта за необходимостта от строго спазване на въведените от специализираните служби забрани за  провеждане на пазари и  изложби за ЕПЖ /едри преживни животни/ и ДПЖ /дребни преживни животни/ на територията на цялата област. Забранена е и пашата на тези животни в часовете, когато заразопреносителя /насекоми – мокреци от род Culicoides/ е в активен летеж – от 19:00 до 08:00 часа.

Всяка една от акциите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари, които община Пловдив традиционно регулярно осъществява, изключително благоприятстват ограничаването на разпространението на заразопреносителя.

5,655 total views, no views today