Начало Пловдив днес Младежкият център в Пловдив със Знак за качество на Съвета на Европа

Младежкият център в Пловдив със Знак за качество на Съвета на Европа

mladejki_center_sertifikat_2

Младежкият център в Пловдив вече е със „Знак за качество“ на Съвета на Европа. Отличието беше връчено на заместник-кмета Георги Титюков и директора на общинското предприятие Димитрия Андонова днес по време на официална церемония от Гордана Бержан – Директор на Европейски младежки център в Будапеща и координатор на програмата.

„Знакът за качество“ се разработва, за да се покаже, че има възможност центровете да се свържат със Съвета на Европа и да демонстрират неговите ценности, ставайки част от една по-широка мрежа, която поощрява дейности в пет конкретни сфери – образование, социални дейности, развитие на младежта, знание и иновации, обмяна на сътрудничество отвъд границите на държавите.

Фокусът е върху качеството, не върху количеството, като за да получат такъв сертификат, центровете преминават през изключително щателна оценка.

Заместник-кметът Георги Титюков лично постави „Знака за качество“ на видно място до входа на сградата на Младежки център.

„Това е едно желано място за посещение както от младежите в града, така и на тези от региона“, заяви Георги Титюков и благодари за усилията на всички, които са подпомогнали дейността на Младежкия център.

Според него наистина е свършена много работа, която е допринесла от реализирането на проекта, като безспорна е и подкрепата на Община Пловдив за изграждането на спортните зони и детската площадка в непосредствена близост.

Церемонията уважиха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, кметът на район „Западен“ Димитър Колев, на район „Тракия“ Костадин Димитров, общински съветници, началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова, директори на общински предприятия, гости от младежките центрове от Добрич, Враца и Стара Загора.

Младежкият център в Пловдив вторият в България и дванадесети в Европа, на който е присъдено признанието. Това се случва, след като през 2016 година центърът кандидатства, а през септември 2017 година експерти от Съвета на Европа го посещават, да се убедят, че „Знакът за качество“ е напълно заслужен.

Тяхната оценка се прави на база инфраструктура и дейности, които включват работа на младежките работници и ромските медиатори, които са седем дни в седмицата и са напълно безплатни.

„Присъждането на „Знака за качество“ означава, че вече сме част от международната мрежа на младежките центрове и имаме международно признание“, обясни директорът Димитрия Андонова.

По думите й постоянно се работи с младежи от пловдивските училища, организират се различни кампании в общини от областта“. Тя посочи още, че се провеждат и много срещи, дискусии и обучения на теми, свързани с човешките права, дискриминацията, активното гражданство, върховенство на закона и т.н.

„Младежки център Пловдив е място с много положителна енергия и дейности, ръководени от млади хора. Младежките политики, младежкото сътрудничество и поощряване на младежкото участие и качествената им работа са ключови приоритети на Съвета на Европа. Целта ни е да активизираме младите хора да участват в демократичните процеси, като се уважават техните права, независимо от пол, етнически и социален произход, сексуална ориентация, религиозна или културна принадлежност“, уточни Гордана Бержан.

Предстои през летните месеци от 4 юни до 15 септември Младежки център предоставя учебните зали и спортната зона за три занимални за деца, които се организират от три спортни клуба.

mladejki_center_sertifikat_1 mladejki_center_sertifikat_3 mladejki_center_sertifikat_4 mladejki_center_sertifikat_5 mladejki_center_sertifikat_6 mladejki_center_sertifikat_7 mladejki_center_sertifikat_8

5,695 total views, no views today