Начало Пловдив днес Младежки център – Пловдив отчете дейността си до момента

Младежки център – Пловдив отчете дейността си до момента

DSC_5963-1280„Ролята на Младежкия център в живота на общността” беше темата междинната пресконференция и на кръглата маса, провела се в Община Пловдив с участието кметът на район „Западен” Димитър Колев, заместник-кметът на района Георги Георгиев и представители от Общинската комисия за БППМН, КСУ „Олга Скобелева”, Сдружение „Различни, но равни”, дирекция „Социална политика”, КСУ „Св. Св. Константин и Елена”, КСДУС – Пловдив, Областен информационен център, Обединени млади граждани, Център „Инфорома”, сдружение „Столипиново”, НАРД, Общински съвет по наркотични вещества и разбира се експертите от Младежки център.

Проектът „Изграждане на Младежки център – Пловдив” се осъществява с партньорството на Норвежкия изследователски институт Agderforskning AS и фондация „Национален алианс за работа с доброволци“. Стойността му е 1 483 433,39 евро (2 901 299,02 лв.) Проектът е по Компонент 1 „Грижа за младежи в риск”, програма BG06 „Деца и младежи в риск”, финансирана по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

„На 19-ти декември 2015 година Младежкият център беше открит и само за няколко месеца той се превърна в притегателен център за младите хора от Пловдив и региона”, заяви кметът на район „Западен” Димитър Колев. Той припомни, че на площ от 8 дка е разположена спортна инфраструктура, която се е превърнала в любимо място за физическа активност на малки и големи.

Целевата група на проекта са младежи от местните общности на възраст между 15 и 29 години; от семейства с нисък доход или настанени в социални институции; младежи с девиантно поведение; от етническите малцинства; живеещи в малки и отдалечени населени места.

Блага Манджурова, ръководител на проекта, обясни, че до момента са организирани обучения, свързани с човешките права и дискриминацията, здравното образование, мотивация за образование, кариерно ориентиране и др.

Създадени са клубове по интереси: „АРТИСТЪТ В МЕН“, АНГЛИЙСКИ ЕЗИК и „БЪДИ”. Проведени са редица кръгли маси с представители на местната власт, в училища и университети, с младежки организации, изследователски институти, читалища.

Според Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци проблемите на младите хора са много разнообразни и изискват комплексни решения. „За нас беше важно, че Община Пловдив признава експертизата на неправителствените организации и ни избра за партньор по проекта”, заключи тя.

Работата на терен на експертите от Младежкия център основно се извършва в най-големия ромски квартал в Европа – „Столипиново” и включва: картографиране на целевите групи, набелязване на основни проблемни зони, провеждане на анкети, фокус групи, интервюта, информиране и мотивиране на младежите за участие в дейностите на Младежкия център.

До края на 2016 г. се планират различни дейности, обясниха от Младежки център- Пловдив. Тук се включват провеждане на ежеседмични неформални образователни дейности с младежи от „Местна комисия за борба с противообществени прояви“, гр. Садово, лятна езикова академия, провеждане на 2 кръгли маси, провеждане на 2 младежки обмена, посещения и неформални дейности с младежи от Пловдивски регион, регулярни срещи с младежки организации, планирани работни посещения в училища.

„Младежки център – Пловдив, както и останалите центрове в Стара Загора, Добрич и Враца са създадени по подобие на тези в Страсбург и Будапеща. Подадохме документи за получаване на Знак за качество – съвременен стандарт на Съвета на Европа. Очакваме през есента специална комисия да направи оценка на Младежкия център и да бъдем отличени”, обясни управителят Димитрия Тодорова.

DSC_5975-1280

8,427 total views, no views today