Начало Събития Музиканти от висша класа пристигат от цял свят за „Дни на музиката в Балабановата къща“

Музиканти от висша класа пристигат от цял свят за „Дни на музиката в Балабановата къща“

afish_prolet_2016

Париж, Буенос Айрес, Лондон, Хюстън, Дюселдорф, Остин, са част от точките по земното кълбо, откъдето пристигат световноизвестни артисти за пролетното издание на VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Форумът,  носител на сертификата за качество „Европейски фестивал 2015 – 2016“ на Европейската фестивална асоциация, отново ще зарадва своите почитатели с концерти на български и чуждестранни музиканти от най-висок ранг.

Още на откриването на фестивала на  14 май на сцената на  ГДК „Борис Христов“ ще имаме щастието да посрещнем  чествания в цял свят Орлин Анастасов, сочен за Бас номер 1 днес, наследник на легендарния Николай Гяуров, в партньорство с изтъкнатия пианист Никола Таков – професор в Парижката консерватория, и с новото вокално откритие сопрана Ралица Ралинова – носителка на множество награди от международни и национални конкурси. Този концерт включва и едно специално участие – прочутия Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, който тази година празнува 40-годишния си юбилей.

Фестивалът лансира две звездни сценични срещи – тази на именития български виолончелист Станимир Тодоров – водач на виолончелите в един от най-реномираните оперни театри в света –  „Театро Колон” в Буенос Айрес , и пианиста Виктор Вълков  (носител на златен медал от конкурса Ню Орлийнс Пиано Компетишън  – САЩ). Другото  партньорство, очаквано с огромно нетърпение от меломаните,  е  на двама знаменити наши музиканти – Евгени Божанов (пиано), лауреат на конкурсите „Кралица Елизабет”, „Ван Клайбърн”, „Фредерик Шопен”, и Светлин Русев (цигулка) – концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. Двете дуа за първи път се събират заедно на подиума, и то именно  в  “Дни на музиката в Балабановата къща“!

400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир ще бъде отбелязана с концерт на бароков ансамбъл Mixtet и прекрасното сопрано Евгения Ралчева, изпълняващи музика от времето на великия Бард, с участието на блестящия актьор от Народния театър „Иван  Вазов” Валентин Ганев и видния преводач от английски език, поет и изследовател на творчеството на Шекспир – проф. д-р Александър Шурбанов.

 Превърналият се в традиция  Голям детски концерт IV, който ще се проведе отново пред очите на целия град, на Римския стадион, ще представи на откритата си сцена популярните и обичани младежки състави – Оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков“, с диригент доц. Пламен Първанов, и Народния оркестър на АМТИИ, с диригент  проф. Костадин Бураджиев.

Харизматичният оркестров водач Йордан Камджалов ще бъде гост–диригент на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив, в чиято програма ще гастролира като солист пианистката със световна кариера Пламена Мангова – лауреат на конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел.

Филип Купер – първи кларинетист на Националния оркестър на Франция, именитата цигуларка проф. Стойка Миланова – лауреат на конкурсите „Кралица Елизабет“ и „Карл Флеш“,  Ейда Джоунс – първи флейтист на Austin Lyric Opera и на оркестъра на Victoria Bach Festival – САЩ, Вангел Тангъров – първи кларинетист на Austin Lyric Opera, Mid – Texas Symphony, Victoria Symphony, Екатерина Тангърова – пиано, са сред  майсторите на камерното музициране, които ще вземат участие в „Дни на музиката в Балабановата къща“. Под тяхното респектиращо ръководство ще се проведат и ежегодните „Музикартисимо майсторски класове“.

 В рамките на пролетното издание на фестивала ще се открие изложбата на Христина Скечъл /САЩ/ „Изкуство с тийнейджърски дух”, представяща ранното творчество на една успяла българка зад океана.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“ и др.

Информация за събитията и пълната програма на фестивала ще намерите на: www.musicartissimo.com

6,862 total views, no views today