Начало Пловдив днес Награждават победителите от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“

Награждават победителите от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“

knigi

Награждаването на победителите от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“ ще се проведе в сградата на Общински детски комплекс, бул. „Шести септември” №193, на 28.04.2017 г. (петък) от 14,00 часа. Най-добре представилите се 104 ученици ще получат специализирана литература – „Практическа граматика – нови правила“. С „Официален правописен речник на българския език“ се награждават и най-добре представилите се 3 училища – ЕГ „Иван Вазов“, МГ „Акад. Кирил Попов“ и СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

На 31.03.2017 г. се проведе пролетният етап за 2017 г. от кампания „Грамотни ли сме?“, организирана от Община Пловдив, отдел „Образование“, съвместно с Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив (ЦПЛР – ОДК).

Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовите варианти за двете възрастови категории (VІІ клас и ХI – ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците. Всеки от тестовете е разработен по моделите на изпитните варианти за национално външно оценяване и държавен зрелостен изпит, като включват само въпроси от модулите, свързани с изучения материал по български език. Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.

            В кампанията „Грамотни ли сме?” взеха участие общо 700 ученици, съответно от VІІ клас 377 ученици и от ХI – ХІІ клас 323 ученици от 37 общински, държавни и частни училища.

7,515 total views, no views today