Начало Пловдив днес На бляскава церемония обявиха носителите на награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града

На бляскава церемония обявиха носителите на награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града

nagradi_plovdiv_20052016

Носителите на наградата „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през 2015 година, бяха обявени на 20.05.2016 г. на официална церемония в Градския дом на културата “Борис Христов”.

„Пловдив е велик и ние имаме щастието да живеем в този град, в който старост и младост живеят в едно“, заяви Недялко Славов, който получи статуетката в категорията „Художествена литература“.

Моника Роменска беше отличена в категорията „Изобразително изкуство“, Иван Вълев – в „Художествен превод“, архитект Илко Николов получи наградата в категория „Архитектура“ за строежа на източноправославен храм „Свети Николай Чудотворец“ в район „Западен“. За поредицата си „Забравеният град“ Владимир Балчев беше отличен в категорията „Журналистика“.

„Усилията, добрата работа на целия екип на Държавна опера – Пловдив направиха така, че Пловдив вече да може да се нарече Европейска столица на културата“, заяви доц. Нина Найденова при получаване на награда „Пловдив“ за активно участие в обществения и културния живот в категория „Музика“.

Катедра „Приложни изкуства“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство спечели в категорията „Фотография и операторско майсторство“ за фотографската изложба на дипломанти от специалност „Графичен дизайн и фотография“, випуск 2015 г.

Десислава Шишманова,ръководител на РТВЦ – Пловдив прие от името на БНТ 2 специална грамота за телевизията, която гледа света през очите на зрителите.

Заради високо майсторство и професионализъм в спектаклите „Децата на Хамелн“, „Дом“ и „Болен здрав носи“ в категорията „Изкуство, предназначено за деца“ за победител беше определен екипът на Държавен куклен театър – Пловдив.

„За да се създаде нация, най-напред трябва да се създаде театър. Пловдив, като създател на първия професионален театър, е нация“, заяви, цитирайки Гьоте актьорът от Драматичния театър Стефан Попов. Той получи приза в категория „Театър“ за ролята си Едуин Бут в моноспектакъла „Аз, Актьорът? Брат ми уби президента“.

На церемонията „КЦМ 2000“ АД спечели награда за „Дарител“.

„Повече от 20 събития от културния календар на града се подкрепят именно от акционерното дружество, което е гордост за региона и прекрасен пример за това, че е стълб на пловдивската икономика“, сподели кметът инж. Иван Тотев, който връчи отличието на изпълнителния директор инж. Румен Цонев.

„Изпълнен съм със самочувствие за това как с всяка следваща година награда „Пловдив“ става все по-посещавано и по-добре организирано събитие и вече имаме всички обективни причини да сме Европейска столица на културата“, подчерта кметът. Той изрази надежда през септември Драматичен театър – Пловдив да посрещне публика в ремонтираната зала с още повече и качествени представления.

„Сцената на Градски дом на културата приюти и беше любезен домакин през последните години и на Драматичен театър – Пловдив, и на Държавна опера – Пловдив. Сигурен съм, че скоро предстои да направим първата крачка към това да имаме Дом на операта, тъй като хората, които са инициатори на тази идея, са доста сериозни и успяват да акумулират обществената енергия в тази посока“, допълни още кметът.

Водещи на церемонията бяха Лили Бързева и любимецът на пловдивската публика Марк Фаулър, който е родом от Австралия.

Акцент в програмата тази година беше участието на директора на Драматичен театър Пловдив – Кръстю Кръстев, който се похвали с Акт 15 за ремонта на театъра. Той благодари за спазеното обещание на министъра на културата Вежди Рашидов и на кмета Иван Тотев.

Маестро Чобанов беше подбрал популярни произведения от Верди, Доницети, Щраус и Чайковски. Музикалната програма беше представена по един оригинален начин от солисти, балет и оркестър на Държавна опера – Пловдив, които бяха приготвили големи изненади за публиката. Церемонията по връчване на Награди „Пловдив“ беше заснета и излъчена в ефира на БНТ 2.

14,059 total views, no views today