Начало Събития Започва Куклено-театралният фестивал „Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2014

Започва Куклено-театралният фестивал „Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2014

От 3-ти до 7-ми септември в Пловдив ще се проведе ХХI-то издание на куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2014. Организатори са Държавен куклен театър Пловдив и Фестивалното сдружение, с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата.

ЗА ПОСЛАНИЕТО НА КУКЛЕНИЯ ФЕСТИВАЛ

Това е ХХІ издание на фестивала в пълния му формат и ние като организатори сме щастливи и горди, че емоцията, вълнението и очакването, с което го създаваме срещат очакване и трепет и у публиката.

Същност на фестивалното е да представи и създаде изключителност на преживяването. Смисълът на театралния фестивал, в частност, е със сценични средствата, да провокира „борбата за човешкото ни право да мечтаем”, както изключително близко до нашето светоусещане го е изразила Калина Стефанова. Е, това е и тазгодишния ни фестивал, една силна, надяваме се и осмисляща борба, която носи радост и дава импулс да преодоляваме ежедневните бариери и да бъдем по-човечни. Затова и мотото на тазгодишния фестивал е „Нека има приказки на всяка крачка!”. Приказката е като „учебника” и „играта” за детето, вярата и прозрението за големия. Животът като приказка – не сладникава – а плътна и истинска, с мелодия, аромат, настроение, движение, цвят! Приказка за смисъла на всяка утрин, за отговорността от срещата с другите и радостта, която тази отговорност може да носи. Приказка за една бавна сълза и една бърза милувка, за детския смях и непорасналите възрастни. История за съвестта, за необуздания устрем и постоянството, за неизбежния избор, за компромиса и изпитаната вяра. Животът ни е низ от такива приказки, сред тях и много „празни приказки”, много недоизказани истории, много грешно написани – с това издание на фестивала бихме искали да „отключим” у всеки „писателя” на мечти, „продавача на надежда” – честен към себе си и другите човек и топъл към света, защото „няма по-хубави приказки от тези, които създава самият живот” и е важно, че ние всички сме част от това вълшебство!
А иначе, на този фестивал от 3 до 7 септември, публиката може да избира от прекрасна програма на камерни представления, която обръща внимание на всяка възраст. Специално и за първи път в Пловдив се играе спектакълът „Жълто”, създаден от Център за изкуства „За Родопите, който е за бебета и малки деца. Представления за деца от 4 до 8 години, представят водещите куклени театър в България – „Джуджето Дългоноско” на ДКТ Сливен, „Меко казано” на ДКТ Бургас, „Неродена мома”, копродукция на ДКТ Стара Загора и Фондация Арте Вива, „О, колко е хубаво в Панама” на Столичен куклен театър, пресъздаден от Мая Бежанска и Румен Гаванозов, „Малки вълшебници” на ДКТ Варна. За тази възраст, както и за цялото семейство, е и изключително красивият и нежен спектакъл, с който гостува Академичен куклен театър Образцов, Москва – „Снежният човек”. Гостите ни от Марибор, Словения, представят спектакъл смесващ музика на живо и представящ царицата на куклите – марионетката. В България за фестивала пристига от Сибир и трупата на Куклен театър Скоморох, която представя мюзикъла за тийнейджъри „Истинските бременски музиканти”, чийто режисьор е Сергей Столяров, познат на театралите и публиката в България с постановката му в ДКТ Пловдив – „Желанието, наречено Фауст”. В програмата за най-големи театър „Хенд” ще представи спектакъла „Ескориал”, чийто жилещи послания са намерили най-плътния си израз с отлично актьорско присъствие и силна сценография и кукли. Театърът домакин ще представи най-новото си заглавие „Грозна приказка” с режисьор Веселин Бойдев и цветното и весело представление „Приказка за непораснали” с режисьор Ева Кьосовска.
Модулът „TheatAir” пък е подготвил компилация от акробатични и циркови изпълнения, клоунски етюди, музика на живо, гигантски сапунени балони – експлозия от позитивни мигове, за които се надяваме на хубаво време и радостна публика.

И тази година статуетките на скулптора Васил Маргаритов ще търсят своите победители в основната конкурсна програма на фестивала. Журито е в състав Катя Петрова, режисьор, Ина Божидарова, театровед и Станислав Дубков, мениджър на театър Арлекин и кукления фестивал в град Омск, Русия. Те ще трябва да изберат лауреати за награда за най-добър спектакъл, за иновации и търсения в куклената миниатюра. Фестивалът се радва и на две други, станали емблематични, журита на фестивала – Детското жури към Фондация „Култура, Изкуство, Деца“ Пловдив и журито но Фондация „Източноевропейски проекти” Дордрехт, което номинира спектакли само сред българските трупи.

Тази година съпътстващият модул „TheatAir” е отново жизнен и готов да създаде празник. Той е насочен към спектакли и атракции на открито. Това е глътката свеж въздух, която да провокира изобретателността  и спонтанността на участници и зрители. Всички спектакли в „TheatAir” са със свободен достъп и така творческият заряд става част от живота на града, част от пулса на улиците, площадите, емблематичните места, новите центрове и неформалните арт пространства, на които гр. Пловдив е богат. Тази година в програмата на открито ще можем да видим изключително атрактивните циркови артисти от Унгария – трупата Firebirds. Испания ни гостува с провокативния и свеж клоун Хилтоф, който покорява сцените на големите европейски и световни „open-air” прояви. Впечатляващите и магнетични актьори от „Fireter”, които миналата година преобразиха главната ни улица с огромната топка на Римски стадион и създадоха едно космическо пространство с пърформанса Cosmicus, тази година ще бъдат тук пресъздавайки гигантски насекоми, кацнали за откриването на фестивала в града ни – на 3 септември от 18,00 ч. на главната улица. Вечерите пък ще можем да ги видим в огнените феерии, които ще оживяват пространството. В площадното пространство на ул. Железарска, в Капана, всяка вечер от 3 до 6 септември, зрителите ще могат да слушат музика и да танцуват под звездите. Ащон Ка също ще е в Пловдив, тя току що получи поредното си отличие на международния фестивал за живи статуи в Белгия. От Италия тук ще бъде и маг Фофичино, който ще създава огромни сапунени балони, в които може да побере цял човек.

Благодарим на Община Пловдив и Министерство на културата, с чието съдействие работим за тазгодишното издание на фестивала, както и на любезната подкрепа на спонсорите ни, без които не може да се осъществи събитието.

Времето, в което живеем е тежко. Кризата е пропаст, която трябва да преодолеем, а преодоляването на всяко препятствие става много по-лесно с помощта на изкуството – то дава импулс, дава вяра, упование и цел. Фестивалът има своята публика, има своите приятели, създава и намира нови, това е смисълът му и затова го носим със себе си по пътя. Фестивал, означава празник, в това издание на „Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2014 се надяваме всяка среща да е празник, затова нека всеки зрител, избере това, което му се стори най-интересно, нека пробва нещо неочаквано и нека има приказка на всяка крачка.

ПРОГРАМАТА

Програма на ХХІ международен куклено-театрален фестивал
„Двама са малко – трима са много” & TheatAir 2014 / 3 – 7 септември 2014 г. Пловдив

ЧАСТ „ДВАМА СА МАЛКО – ТРИМА СА МНОГО”
03 септември 2014
„Грозна приказка” 19,00 ч.
Държавен куклен театър – Пловдив
Автор: по текст на Георги Мерджанов
Режисьор: Веселин Бойдев
Сценограф:  Ханна Шварц
Музика: Владимир Ковачев
Участват: Мария Димитрова, Наталия Василева, Димитър Николов, Росен Русев
Е, няма толкова грозна приказка! Всъщност има – това е точно тази приказка. Приказката на Тръткодонт и Крокозъб, които постоянно се карат за нещо! Живеят под един покрив, при това какъв грозен покрив, а те продължават да се карат! Добре, че къщата им е на криви крака, та може да се спаси и да си намери нови приятели! А дали те ще се окажат истински и дали зад красивите им думи, не се крият грозни помисли! Истинската красота свети, а светлината й се усеща само с душата и това сияние може да победи и най-чудовищната караница! Нека това бъде нашето откритие, нашата ужасно хубава истина!
•    Продължителност на спектакъла: 45 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 4 години
•    Език – български
•    Извънконкурсна програма
04 септември 2014

„О, КОЛКО ХУБАВО Е В ПАНАМА” 11,00 ч.
СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР София, България
Автор: по оригинала на Янош /Berlin 2013, Janosch film & medien AG /
Сценична адаптация и режисура: Румен Гаванозов
Сценография и кукли: Станислава Кръстева
Музика: Христо Намлиев
Участват: Мая Бежанска и Румен Гаванозов
Мечо и Тигър живеят на брега на реката, в малка схлупена къщурка. Един ден, докато лови риба, Мечо открива малък сандък с надпис „Панама“. Това откритие възбужда любопитството на двамата приятели. Къде ли се намира тази Панама, как изглежда, на какво ли мирише? Много бързо любопитството се превръща в мечта, и на другата сутрин Мечо и Тигър скачат в лодката и тръгват по реката да търсят Панама . По пътя си срещат Риба, Крава и Птица, които твърдят, че за да откриеш Панама трябва да вървиш все наляво. И така наляво, наляво, Мечо и Тигър пристигат отново там, от където потеглиха – в своята малка, схлупена къщурка, но след цялото приключение същата тази къщурка, сега изглежда като най-прекрасното място на света! Добре дошли отново у дома!

•    Продължителност на спектакъла: 50 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 5 години
•    Език – български
„ЖЪЛТО” 16,00 ч.
ЦЕНТЪР ЗА ИЗКУСТВА “ЗА РОДОПИТЕ” – БОСТИНА, БЪЛГАРИЯ
Автори: Петър Тодоров и Десислава Минчева
Режисьор и продуцент: Петър Тодоров
Консултант: Д-р Здравка Янева, детски психиатър
Художник: Николина Костова-Богданова
Хореограф: Галина Борисова
Музикална среда: Десислава Минчева
Музикални педагози: Петя Кучмова, Петя Диманова, Иван Пичуров и Елко Делиев
Изработка на костюм: Шивашко ателие “Гущера”
С участието на: Десислава Минчева
Всичко е жълто, дори и малкото пате-бебе…
Жълто е спектакъл за бебета и деца от 0 до 5 години. Следвайки указанията на професионален детски психиатър, артистите създават театрален спектакъл, който стимулира чувствителността и емоционалността на най-малките, и полага основите на естетическото им възпитание. Залата за представяне на спектакъла е специално подбрана, за да няма дистанция между актрисата и малките зрители. Осигурени са възлавнички за сядане на земята, има място за влизане и оставяне на бебешки и детски колички.
Спектакълът е създаден с подкрепата на Министерство на културата, Община Смолян, Фондация “Арт Офис” и Фондация “За Родопите”
•    Зрителна зала Радио Пловдив
•    Продължителност на спектакъла: 35 мин.
•    Препоръчителна възраст: 0 – 5 години, препоръчително с придружител
•    Език – без думи

„Малки вълшебници” 19,00 ч.
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ВАРНА, БЪЛГАРИЯ
Автор: по мотиви на произведения на Джани Родари
Постановка: Вера Стойкова
Сценография: Свила Величкова
Музика: Христо Намлиев
В ролите участват с авторски идеи: Красимир Добрев, Евгения Василева, Веселина Калчева, Боян Стоянов
Снимки: Сашо Атанасов
Във всяка една държава, във всеки един град, във всеки един квартал, на всяка една улица живее поне един странен чичко, който не може да се усмихва. Той не обича да яде сладолед, да пуска хвърчила, да рита топка, да играе с деца, а още по-малко обича да разговаря със съседите си. За какво? За времето… да кажем. Той не обича нищо и никого и… май за това е сърдит. И може би ще си остане сърдит, ако някой ден, в неговия сив свят не започнат да се случват малки вълшебства…
„Малки вълшебници” е забавен разказ за обичта, добротата и желанието да променим света.
•    Продължителност на спектакъла: 45 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 4 години
•    Език – български

05 септември 2014

„Джуджето Дългоноско” 11,00 ч
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СЛИВЕН,  БЪЛГАРИЯ
Автор: по Вилхелм Хауф
Драматизация: Юрий  Дачев
Режисьор: Бисерка  Колевска
Сценография: Свила  Величкова
Музика: Михаил  Шишков
Танци: Йовита  Пенчева
Участват: Иван  Кордов, Ана–Мария Лалова, Евгения Ангелова, Елица Петкова и Атанас Махнев
Джуджето Дългоноско е приказка за  различните – не всеки е роден красив, но всеки има право на внимание, любов и приятелство. Вилм научава това по много болезнен начин. Омагьосан от вещица за лошото си държание към нея, той разбира колко тежък е животът на грозното джудже, в което е превърнат. Преминавайки през страданията заради уродливата си външност, освобождавайки се от магията, Вилм се преражда не само външно, но и душевно. В безбройните си перипетии, той открива приятелството  и любовта.
Спектакълът е отличен с награди от НКФ „Михаил Лъкатник” 2013, ХІІІ МФПКТД „ЛУТ ФЕСТ“ 2013, Източно Сараево, Босна и Херцеговина.
•    Продължителност на спектакъла: 60 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 5 години
•    Език – български

„Когато Шлемиел отиде във Варшава” 19,00 ч.
КУКЛЕН ТЕАТЪР МАРИБОР, СЛОВЕНИЯ
Автор: Исак Б. Сингер
Режисьор: Хелена Ситар Сцетко
Сценография и кукли: Светлан Юнакович
Музика: Игор Цветко
Участват: Миха Безелжак, Ая Кобе и Данило Тръстеняк
„Когато Шлемиел отиде във Варшава” е забавна приказка за един много специален мъж и неговите мечти. Евреинът Шлемиел бленува да пътува по широкия свят, а най-много от всичко мечтае да посети прочутата Варшава – Големият Град. Е, един ден той решава, че моментът е дошъл и се отправя на път…
Шлемиел тръгва от своето градче Челм, оставяйки там и децата и съпругата си и една единствена цел да опознае различния голям свят и да го сравни с малкия собствен град. Всяка вечер Шлемиел заспива, като наглася обувките по посока Варшава, за да може на следващата сутрин да знае на къде да върви. Но ето че има някой, както винаги се случва в приказките, който обръща обувките вечер и Шлемиел, без изобщо да подозира, върви в посока обратна на мечтата си, и стига в Челм. Дали това е същият Челм или е друг?! За него той е като ковчеже, в който всеки може да открие своето парченце истина, радост и въодушевление. Шлемиел е събирателен образ на всеки от нас, жена му е като всяка друга съпруга, децата, шумни и палави, като всички деца, знатните люде също са тук, съгражданите и те, кои намусени, кои състрадателни. „Големият свят е като един голям Челм”, защото „светът е еднакъв навсякъде”.
•    Продължителност на спектакъла: 45 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 5 години
•    Език – словенски и английски

06 септември 2014

„Неродена Мома” 06 септември 2014, 11,00 ч
Театър Ако / Фондация Арте Вива – София, България и ДКТ Стара Загора
Режисура: Христина Арсенова
Сценична идея и драматизация: Симона Нанова
Сценография: Десислава Петкова
Кукли: Емилия Ковачева
Музика: Група „Орфика“
Участва: Симона Нанова
Потопиш ли се в българската народна приказка, сякаш си в езеро с жива вода – прераждаш се. Такава е и „Неродена мома“ – от върха на дървото с ябълки до дъното на дълбокия кладенец откриваме един прекрасен свят, изтъкан от любов и хармония, излъчващ справедливост и морален ред, за които всяко добро сърце мечтае. Заповядай да помечтаем заедно!
•    Продължителност на спектакъла: 50 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 4 години
•    Език – български

„Истинските бременски музиканти” 15,00 ч.
КУКЛЕН ТЕАТЪР „СКОМОРОХ” – ТОМСК, РУСИЯ
Автор: Проклов
Режисьор и сценограф: Сергей Столяров
Кукли: Александър Алексеев
Костюми: Алена Шафер
Участват: Наталия Павленко, Михаил Митерев, Михаил Селищев и Михаил Лебедев
Истинските бременски музиканти е историята на четирима младежи, които решават да печелят пари, като свирят и пеят на улицата. Те са нахъсани и пълни с идеи. Какво може да излезе от всичко това, каква може да е връзката с  Магарето, Кучето, Котаракът и Петелът – изгонени от стопаните и желаещи да станат улични музиканти в град Бремен! Е тези наши четирима младежи не са музиканти, не могат да шият и костюми, не знаят и как да направят кукла или не е съвсем така?! Събраните от приятели дрехи се превръщат в невероятни костюми, старите предмети – в кукли, а старата приказка – история в стил реге.
•    Продължителност на спектакъла: 60 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 10 години
•    Език –  български и руски

„Ескориал” 21,00 ч.
ТЕАТЪР ХЕНД Пловдив, България
Автор: Мишел дьо Гелдерод
Режисьор: Веселин Бойдев
Композитор: Петър Цанков
Сценография и кукли: Ива Гикова и Ивайло Николов
Участват: Димитър Николов, Добрин Добрев-Додо, Мария Димитрова и Ивайло Иванов

Всеки от нас би могъл да се окаже едновременно в позицията на крал и шут, на палач и монах. Понякога хората решават да сменят костюма, външния образ, ролята, да сменят мястото си в обществото и така да изрекат дълго премълчавани тайни. Но, когато е унищожено духовното начало, тогава остават само ужасяващи и деструктивни страсти. Извечните ценности, като любов и приятелство, изгубват своя смисъл. Понякога, когато човек допусне да бъде в плен на низките си страсти, неусетно започва да изпитва радост от това да унижава другите. Унижението, като висша форма на отмъщение. И всичко това насочено срещу най-близките хора, хората, които човек най-много обича.
•    Продължителност на спектакъла: 60 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 16 години
•    Език – български

07 септември 2014

„Снежният човек” 11,00 ч.
АКАДЕМИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ОБРАЗЦОВ – МОСКВА, РУСИЯ
Автор: по мотиви на „Снежният човек” от Ханс Кристиян Андерсен
Режисьор: Борис Константинов
Сценография и кукли: Евгения Шахотко
Участва: Андрей Нечаев
„Снежният човек“ е малка мъдра история за голямата любов създадена от екип, в който всички творци са лауреати на Националната руска театрална награда „Златната маска”.
Валеше сняг и беше зима, когато се роди той – Снежният човек, който се влюби в Печката. Стара песен звучеше от грамофона, фигурките се въртяха в танц, а публиката скоро щеше да разбере какво се случва със Снежният човек през пролетта. Когато кукловодът  докосва зимния пейзаж, всичко оживява: малката къщичка до езерото, силуетите на далечните къщи, кулата на кметството, воденицата. Запалват лампите в красивата къща, обградена от покрити със сняг дървета. Децата викат щастливо докато се пързалят по замръзналото езеро и заснежения хълм. Историята на Снежният човек, създаден от същите щастливи деца, започва с детски игри. Новороденият Снежен човек открива небето, слънцето, луната, хората и къщите за първи път. Среща се с приятел – старо, сръдливо куче. Снежният човек се научава да мечтае и започва да мечтае за любов, само за да се влюби в…
•    Продължителност на спектакъла: 40 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 6 години
•    Език – руски

„Приказка за непораснали” 15,00 ч.
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ
Автор: Григорий Остер
Драматизация и режисура: Ева Кьосовска
Сценография: Виржиния Петкова
Музика: Нели Лазарова
Участват: Емилия Копчева, Михаела Андонова, Живко Джуранов и Александър Караманов
„Недей да бързаш да порастваш, има време. И смело разни пакости опитвай.
Недей да бързаш, че ще вземеш голям да станеш, без да си поискал.“
В тази весела приказка ще се срещнете с маймунката, слончето, папагалчето и змията. Те обичат да играят, да се забавляват, но дали игрите им са достатъчно важни, като на големите… А дали не е много, много по-добре игрите, да са си игри, а важните работи, нека ги оставим на големите!
•    Продължителност на спектакъла: 45 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 3 години
•    Език – български
•    Извънконкурсна програма

„Меко казано” 19,00 ч.
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – БУРГАС, БЪЛГАРИЯ
Автор: Валери Петров
Режисьор: Леонард Капон
Сценография и кукли: Крум Крумов
Музика: Веселин Койчев
Участват: Неделина Роселинова, Диян Русев, Делян Кьосев, Румяна Кралева, Ивайло Енев, и Георги Минков
„… всичко сън било е значи, Сън фантазия игра…“
Сънищата… В сънищата се случват странни неща. Оживяват играчките… Кучето става куче-спасител и не какво да е, а Санбернардско. Костенурката е състезател от формула 1. Кълвачът – професор. Къртицата е шефът на „подземния свят“… Оживяват предметите… Леглото е вълшебно и лети. Възглавниците се превръщат в облаци, пътеки, планини и снежни преспи.  Коравосърдечният става милостив и добронамерен. Глуповатият – умен. Тъжните започват да се усмихват. Грозното се превръща в красиво… А дали лъжата ще се превърне в истина?… Кой знае… Може би, ако… В сънищата стават чудеса. В театъра също.
•    Продължителност на спектакъла: 50 мин.
•    Препоръчителна възраст: над 6 години
•    Език – български
•    Извънконкурсна прогр

6,680 total views, no views today