Начало Пловдив днес Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив

Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив

forum

„Радвам се, че в региона на Пловдив можем да говорим за Индустрия 4.0, за това как всичко, което се изгражда в годините, е свързано -  от една страна в индустрията, от друга –  в производството, от трета страна – в бъдещите планове“. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при откриването на бизнес форум “ИНДУСТРИЯ 4.0: Как да влезнем в скоростната лента към следващата индустриална революция“ в Международен панаир – Пловдив.

Той даде пример от вчерашния ден, когато в индустриалната зона на село Радиново беше направена първа копка на строителство на завод за самолетни части на френската компания „Латекоер“.

Двудневната конференцията, която се организира в Пловдив за четвърта поредна година, разглежда къде е България в това море на промяната, какво правят българските компании и отделните индустрии, за да станат част от новата вълна. Какво ще означава това за работната сила, за растежа и развитието на региона.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България обясни, че развитието на единен пазар е сред приоритетите на ЕК. „Това е потенциал, който ще доведе до увеличаване на заетостта предвид факта, че Европа ще успее да достигне своите конкуренти, от които изостава и ще се подобри качеството на живот на гражданите чрез използването на новите технологии“.

„През последните 15 години производителността в България расте с темпове, близки до Централно и Източноевропейските държави. Разходите за труд и ръстът на трудовите възнаграждения трябва да се движат, като ръстът трябва да е по-интензивен, отколкото производителността на труда. При сегашните параметри на заетост се изчерпва потенциалът от работна сила, който притежаваме,“ заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Днешният бизнес форум бе и място за среща и разговори между различни бизнеси и да се запознаят с нещо ново и непознато.

„Индустрия 4.0 не е бъдещето утре, а бъдещето, в което живеем сега, днес. Предизвикателството, пред което сме изправени, е , че развитието на технологията, става изключително бързо. Това ще доведе до неизбежния резултат, работните места на хората да бъдат заместени от роботи. И това не може да бъде спряно. Той даде пример с най-новите технологии на все по-навлизащото 3D принтиране“, сподели пред участниците на днешната среща Аруп Банерджи, регионален директор за Европейския съюз, Група на Световната банка.

„При ясни перспективи за покачване на цената труда, производствата, базирани на ниска цена на труда и за конкуренцията им зависи само от това, то им предстоят тежки дни“, коментира Томислав Дончев.

По думите му Европа има развита индустрия, базирана на иновации. 75% от европейските предприемачи са „За“ дигиталната трансформация. 20-30% от тях обаче правят усилия да адаптират дигиталните технологии в бизнеса си и само 5% от тях правят разходи за преквалификации.

Той направи аналогии с това, че в България има най-бърз интернет – причината за което е, че няма стара инфраструктура, за която да са похарчени милиони левове.

„Необходимо е образованието да се доближи до нуждите на пазара на труда и преквалификацията на кадрите.

Индустриалният модел на Пловдив се случи и благодарение на усилията на бизнеса“, обобщи Дончев.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев вече се вижда как се променя профилът на инвеститорите, на предприятията и как влизат нови индустрии, как през последните години в Пловдив се говори за дуално обучение и инвестиции в образованието.

Красимир Петков, основател Милара, коментира, че „Пловдив предлага прекрасно обстановка за бизнес и условия за компаниите, които да се развиват, а един от начините е връщане на роботиката.

Директорът на отдел „Иновации и конкурентоспособност“, ЕИБ Гунар Мюнт подчерта, че „Производството е причина за развитието и растежа на икономиката по цял свят. След световната криза, която спря инвестициите, сега трябва да се навакса, а дигитализацията е основа в инвестициит,  всяко компания, която не го прави ще загуби.

В първия ден на форума, който продължава и утре лектори бяха още Наталия Коробко, регионален мениджър “Бизнес развитие”, Google, Мацией Базъл, мениджмънт консултант, A. T. Kearney, Кадир Сенер, директор Облачни технологии и решения за бизнеса за регион Multi-country Europe, Microsoft.

През втория ден на конференцията лектори ще бъдат Винс Меенс, мениджър отдел Предприемачество, Brigthtlands Innovation Factory, Юрий Генов, Изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК; Председател CIO Клуб, Александру Тулайи, изпълнителен директор на фондация „Клуж – град на иновациите“, Андрей Цеков, ръководител oтдел Качество, Биомашиностроене и други.

forum8 forum7 forum6 forum5 forum4 forum3 forum1

7,892 total views, no views today