Начало Пловдив днес Новите пространства за култура – приоритет в подготовката за 2019 година

Новите пространства за култура – приоритет в подготовката за 2019 година

kamenica kapana

Преобразуване на някогашното заведение под „Стълбите на Каменица“ в изложбена зала за съвременно изкуство е на дневен ред сред задачите на Градската художествена галерия.

„Това е поредното публично пространство, което приобщаваме към проектите за 2019 г. Наред с кино „Космос“ и „Ядрото“ в квартал „Капана“ то става част от концепцията ни за Европейска столица на културата“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той припомни, че сред акцентите на апликационната форма, с които градът спечели титлата, е приобщаването на квартал „Столипиново“. За осъществяване на идеята „Интеграция чрез култура“ имот от близо 5 дка на ул. „Елба“, включващ постройка на бивша детска градина, ще бъде предоставен за управление на фондация „Пловдив 2019“. Поради натрупани задължения тези дни общината си върна мястото, дадено преди около две години с решение на Общинския съвет под наем на фондация „Толеранс“.

„Във връзка с концепцията за това пространство и стопанисваната доскоро от Общинския детски комплекс сграда на Младежкия хълм, който също е сред събитийния календар за 2019-а, очакваме  фондация „Пловдив 2019“ да помогне при изготвяне на техническите задания за предстоящите реконструкции на обектите. Важно е всяка намеса да бъде съобразена с предвидените културни дейности“, посочи заместник-кметът Амелия Гешева.

8,133 total views, no views today