Начало Пловдив днес Нови археологически разкрития на площад „Централен” в Пловдив

Нови археологически разкрития на площад „Централен” в Пловдив

Още в І век преди Христа, тоест около 100 години преди стъпването на Римската империя в града, в Пловдив е имало високо развит градски живот.

Това заяви археологът Елена Кесякова, която вече трети сезон ръководи проучванията на пловдивския площад „Централен” срещу Централна поща, пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който посети обекта.

Последните данни от разкритите при разкопките кирпичени тухли с невероятна декорация с растителни орнаменти са сред безспорните доказателства, че Пловдив е бил най-големият, най-богатият и важен град на полуострова, коментира археолог Кесякова. Тя допълни, че откритата декорация е много богата и релефна. Досега не сме разкривали такава декорация никъде в България. Тя е покривала тези кирпичени колони на Агората на Филипопол. Разкрихме и доста фрагменти от мраморни плочи, което е свидетелство за завидно майсторство, обясни Елена Кесякова и допълни, че тази релефна украса напомня за Изтока – нещо, което се вижда в синагогите в Палестина.

Предстои разширяване на проучваното пространство до площ около до 1,5 декара, съобщи инж. Тотев. Геозедисти вече заснеха допълнителните площи в посока към Централна поща, които да бъдат включени към обекта. Целта е да се достигне пластът, който ще покаже дали, както предполагат повечето специалисти, има паднали колони на изток, разказа кметът.

За проведения международен конкурс за новата визия на площад „Централен” Община Пловдив получи отличието „За утвърждаването на справедливостта”, организиран от неправителствена организация, ангажирана с обществени каузи.

Преди пристъпването към обществено обсъждане, а след това и гласуването в Общинския съвет, Община Пловдив държи Експертият съвет, заедно с включените в него археолози, инженер-конструктори и архитекти, да даде своето компетентно мнение за изпълнимостта на класирания на първо място проект, дело на колектив от Португария.

Очаква се отварянето на форум за гласуване и мнения за представените в конкурса проекти, както и изложба на открито в центъра на града.

Междувременно заради поставената в началото на археологическия сезон ажурна ограда, от ранна сутрин разкопките предизвикват интереса на много пловдивчани и туристи, преминаващи през площад „Централен”.

17,175 total views, no views today