Начало Пловдив днес Нови ценни находки на Голямата базилика в Пловдив

Нови ценни находки на Голямата базилика в Пловдив

bazilika_3

Красив медальон с паун и кантароси е акцентът в поредната уникална мозайка, разкрита при археологическите проучвания на Голямата базилика тези дни.

„Мозайката, както и западният фасаден зид на базиликата, са много добре запазени. Резултатите от проучванията надминаха очакванията ни.  Все още има какво да разкриваме и този обект ще продължи да ни изненадва“, сподели ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев при днешната му инспекция на обекта.

„Няма човек, който да следи темата и вече да не е убеден, че решението да разкрием пътя беше много правилно“, коментира инж. Тотев.

Той напомни, че срокът за завършване на Голямата базилика е ноември 2018 г., като догодина на дневен ред излиза темата за покритото съоръжение, което трябва да се проектира и одобри от компетентните институции.

„Целта на общината е обектът да се впише много добре в заобикалящата го среда на католическата катедрала и другите красиви сгради около нея“, отбеляза кметът.

Археологът Жени Танкова разказа, че в събота са попаднали и на  фрагмент от стенопис с надпис. От началото на проучванията са разкрити близо 300 кв. м мозайки. До края на годината ще бъдат документирани всички находки, ще се извърши и заснемане с дрон.

bazilika_4

10,229 total views, no views today