Начало Пловдив днес Нов паркинг с над 60 места изградиха на ул. „Димитър Талев“ в район „Южен“

Нов паркинг с над 60 места изградиха на ул. „Димитър Талев“ в район „Южен“

parking_ujen_d_talev

Нов паркинг с 63 места в „Южен“ беше открит от кмета на Пловдив Иван Тотев и кмета на района Борислав Инчев. Гражданите от близките блокове на улица „Димитър Талев“ вече го използват. Три от местата са за хора с двигателни увреждания, а останалите засега са за свободно ползване.

Инвестицията е за 145 хиляди лева, като освен поставената специална настилка е подменена старата водопроводната инсталация със съответните отводнителни шахти, изградени са нови тротоари, има и ново допълнително осветление. Средствата са предоставени от Община Пловдив след като в началото на годината с решение на Общинския съвет част от бюджета за ремонт на инфраструктурата беше разпределен по районите.

Плановете на районната администрация 55 от местата да бъдат отдадени под наем за 20 лева на месец.

„До момента са подадени 110 молби от живеещи наблизо граждани, а общо от целия район над 400 са заявили желание да заплащат ползване на паркомясто“, заяви районният кмет Борислав Инчев. Той допълни, че очаква до края на годината в „Южен“ да бъдат отдадени за платено паркиране между 100-150 места. Предстои услугата да бъде въведена и за част от местата на паркингите до църквата „Света Троица“, на улица „Радовиш“, до МБАЛ „Св. Каридат“ и на улица „Одеса“.

„Надявам се до месец септември да бъдат отдадени и първите места под наем за платено паркиране, особено там, където няма голяма конкуренция. Там, където има повече молби, отколкото места, то ще се провежда тръжна процедура, като конкретните правила за това ще бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет“, уточни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той припомни, че паралелно с това тече и процес по премахване на гаражите в града, като целта е до 2019 година да няма нито една гаражна клетка в район „Централен“.

„Фактът, че в район „Южен“ има над 400 молби на граждани за платено паркиране, означава, че пловдивчани очакват тази нова услуга от Община Пловдив“, допълни кметът и подчерта, че администрацията полага все повече усилия да отговори на нуждите на гражданите за паркоместа по районите на града.

Администрацията на район „Южен“ е подготвила проект за нови паркинги на улица „Иван Гарванов“ и до магазините „Лидл“ и „Кауфланд“, които също да бъдат предоставени на гражданите.

parking_ujen_d_talev3 parking_ujen_d_talev7

8,006 total views, no views today