Начало Пловдив днес Образователно-индустриалният борд с пилотна програма за ранно кариерно ориентиране на ученици

Образователно-индустриалният борд с пилотна програма за ранно кариерно ориентиране на ученици

obrazovatelen_bord_ando_27112018

Как работи противопожарната система в затворени помещения, как функционира паркоматът като машина, която дава билети, взема пари и връща ресто, как се кодират чипове за входни врати и повече за ролята на хардуера и софтуера научиха ученици от 6 „В” клас от ОУ „Яне Сандански“.

Днес те заедно с класния си ръководител в присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Стефан Стоянов, кмета на район „Северен“ Ральо Ралев взеха участие в лекция на специалисти от фирма „Анди“.

„Въвеждането на дуалното обучение, популяризирането на много и разнообразни възможности и докосването на децата до компаниите в региона е важно за тяхното бъдеще. Тази година освен фирма „Анди“, участват и „Биомашиностроене“, „Либхер“ и други, така че децата 6-7 клас от пет училища имат часове, в които успяват да се докоснат до работата на всяка една фирма, запознават се с естеството на работа и високотехнологичното производство на индустрията в областта“, заяви кметът Иван Тотев.

„Лекцията е интересна и полезна, още повече че паралелката е със засилено изучаване на математика с интерес и към информационни технологии. Децата се докосват до технологията на устройствата“, сподели техният класен ръководител Пенка Кирова.

„От гледна точка на бизнеса целта на нашите беседи е да запалим в децата искрица да изучават приложни специалности“ не само хуманитарни такива. 70% от работата е хардуерна“, посочи Светлозар Андреев. Той сподели, че има затруднения по набирането на кадри във фирмата заради дефицита на технически специалисти. Ето защо правят стражарски програми, обучения на ученици от техникумите.

Петте училища включени в програмата са ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Димитър Талев“, основно училище от село Труд или общо 200 деца, които първоначално минават през лекционни курсове. Сега е финалният етап, където те могат да видят какво се случва в един завод и какво стои зад изработката на даден краен продукт и какво стои зад успехите на индустрията в региона.

„2018 година е първата, през която чрез Образователния борд се правят практически занимания и ранно кариерно ориентиране. Тази година Община Пловдив реализира няколко пилотни програми, една от които е работа в училища и изследване на нагласите на децата, техните родители и нуждите на бизнеса, за да вървим в правилната посока“, уточни заместник-кметът Стефан Стоянов.

Преди две години с участието на Министерство на образованието, Община Пловдив и бизнеса беше създаден Образователен борд, а Пловдив бе първият град, в който това се случи.

Целта беше популяризиране на индустрията в града, тъй като голяма част от родителите в града не знаят какво се случва в индустриалния сектор през последните 20 години – модернизиране, внедряване на високи технологии, задоволяване на необходимостта от повече знания и умения на хората, които работят във фирмите, заради което получават и по-високо заплащане.

4,790 total views, no views today