Начало Събития Община Пловдив започва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Община Пловдив започва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Община Пловдив стартира изпълнението на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода до 2023 г.“ BG16М1ОР002-5.002-0011. Това стана ясно по време на специално организирана за целта пресконференция, на която заместник-кметът Розалин Петков съобщи, че проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020г.“, процедура № BG16М1ОР002-5.002 „Разработване/актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“.

Общата стойност е 93 544,81 лв., от които 79 513, 09 лв. от Кохезионния фонд и 14 031, 72 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Периодът за изпълнение е 15.05.2017 г. – 15.01.2019 г.

Основната цел на проекта на Община Пловдив е създаване на Комплексна програма за качеството на атмосферния въздух и План за действие към същата с адекватни мерки и/или проекти, чрез изпълнението на които ще се достигне до установените норми за КАВ, както и запазване и поддържане на същите под допустимите норми за периода до 2023 г..

„Това ще се реализира чрез Подобряване на политиките на Община Пловдив за опазването на околната среда“, уточни Елена Найденова, ръководител на проекта. По думите й програмата е един стратегически документ, с който ще се определят мерките, с които да се постигнат необходимите норми за постигане на качеството на атмосферния въздух, на базата на климатичните специфики на региона. Тя посочи, че качеството на атмосферния въздух през последните 4 години се подобрява, през 2008 г. дни със замърсяване над нормата са били 208, докато през 2016г. – 80.

В програмата ще бъде включена информация за състоянието на атмосферния въздух – първична комплексна оценка на КАВ с описание на системата за мониторинг и оценка на данни от пунктовете, анализ на фоновите нива на замърсяване и анализ на степента на изпълнение и ефективността на вече планираните и/или прилагани мерки за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух и др. Данните се събират от двата пункта за мониторинг на замърсяването в града. Ще бъде анализиран и произходът на различните видове замърсители, като се направи подробно описание на секторите/източниците на емисии, дела им в замърсяването, инвентаризация на количествата по сектори в т/г за отделните райони на община Пловдив.

Под внимание ще се взимат и мерките, които Община Пловдив е предприела до момента, свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух през последните 5 години.

Ще бъде направен и предварителен подбор на мерки, които да бъдат включени в Плана за мониторинг към Програмата, както и окончателен план за действие с мерки за изпълнение, период на изпълнение, източници и необходимо финансиране, количествени показатели за въздействието на мерките върху нивата на замърсителите.

Данните сочат, че автомобилните изпарения, отоплението на твърдо гориво и производството са основните източници на замърсяване в Пловдив. Превишаването на нормите на фините прахови частици е през зимния сезон, а през април, май и юни замърсяването е под нормата.

8,271 total views, no views today