Начало Събития Община Пловдив се включи в глобалната инициатива „Синьо сърце“

Община Пловдив се включи в глобалната инициатива „Синьо сърце“

Община Пловдив се включи в глобалната инициатива „Синьо сърце“, посветена на 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора

Във връзка с отбелязването на 30 юли -Международен ден за борба с трафика на хора и организираната кампания „Синьо сърце“, Местната комисия за борба с трафика на хора – Пловдив и Български Червен кръст – Пловдив организираха еднодневно обучение на тема: „Превенция на трафика на хора. Ролята на доброволците за неговото противодействие. Теоретични аспекти и добри практики“. Събитието се проведе в Многофункционалния социален център на Български Червен кръст – Пловдив и в него взеха участие 30 доброволци, които се запознаха подробно с проблема „трафик на хора“ и с начините как да предпазят себе си и своите близки от „съвременното робство“. Акцент в обучението бе и важността от провеждането на дейности с превантивна цел.

Семинарът бе открит от Емил Вълков – Началник отдел „Обществен ред и сигурност“ в Община Пловдив и Обществения посредник към Община Пловдив Борислав Стаматов. Сред лекторите на семинара бяха Таня Иванова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора; Мария Нешева, специалист „Младежки дейности“ в Български Червен кръст – Пловдив; представители на Фондация „Кампания А21“, Яна Каролева, мениджър на Националната телефонна линия срещу трафика на хора и др. Те представиха на участниците примери за добри практики в областта на превенцията и споделиха своя професионален опит при организирането на подобни инициативи.

Във  втората част от програмата на семинара, доброволците имаха възможността сами да планират превантивно-инфромационни кампании, да презентират своите идейни проекти, доказвайки уменията си за креативно мислене. В края на семинара всеки един от младежите получи сертификат за участие.

Доброволците преминали обучението, активно участваха през целия ден и в информирането на граждани по проблема „трафик на хора“. За целта, на Главната улица в Пловдив в изградената шатра, те разясняваха на минувачите начините за предпазване от въвличане в ситуация на трафик и апелираха към подкрепа за жертвите на това престъпление. Разпространявани бяха и разнообразни информационни материали –  брошури, балони, стикери с логото на кампанията, а всеки който имаше желание да прояви съпричастност беше фотографиран със знака на кампанията – синьо сърце.

Международният ден за борба с трафика на хора е обявен за първи път на 46-тата среща на Общото събрание на Комитета по социални, хуманитарни и културни въпроси към ООН. Според световната статистика България е в първата десетка по брой жертви на трафик на хора, като на челни позиции са Китай и Нигерия. Днес засегнатите от това престъпление са над 27 милиона жертви по света, като 80% от тях са жени и деца.

7,713 total views, no views today