Начало Събития Община Пловдив ще отбележи Международния ден на птиците и Международния ден на безстопанствените животни

Община Пловдив ще отбележи Международния ден на птиците и Международния ден на безстопанствените животни

tefter2015

На 1-ви април  световната активна общественост отбелязва Деня на птиците, а на 4-ти април –  Деня на безстопанствените животни.

На тези и много други дати от световния екологичен календар се цели да се ангажира вниманието и усилията на обществеността върху решаването на даден екологичен проблем, отбелязване на важно събитие, популяризиране на благородна екологична кауза, цели се фокусиране върху необходимостта от опазването и съхранението на важен и ценен елемент на околната ни среда или на отделен неин обитател.

За отбелязване на двете тематични еко-дати, с които свързваме месец април, Дирекция „Екология” при Община Пловдив организира детски празник  под надслов „С грижа за птиците и бездомните животни”. Събитието ще се проведе на 1-ви април, от 14 до 16 часа в лесопарк „Лаута”.

Участници в мероприятието ще са ученици от  СОУ „Св.Софроний Врачански”, СОУ „Св.Патриарх Евтимий”, ОУ „Васил Левски” и  гимназисти от ПГВАД „Христо Ботев”, които трескаво подготвят своите изяви още от началото на месец март.

„Учебната програма” за деня включва :

-         „часове на открито”, в които ще „преподават” децата, а ние ще научим полезни и любопитни неща за птичето разнообразие, за това от кога и защо се чества деня на птиците – един от най-старите” празници в екологичния календар, децата ще ни покажат как да бъдем по-отговорни към домашните си любимци и толерантни към бездомните животни;

-         „часове на открито”, в които ще „преподаваме” ние – общинските еколози, нашите партньори от дружеството за защита на птиците и киноложкото дружество в Пловдив. Ще имаме „час по трудово”, „час по рисуване”, „часът на Чичо доктор”, „час по хуманност”, викторина, а в „междучасията” – маскен бал, наблюдаване и разпознаване на птиците в Лаута.

За финал на събитието – всички ще посетим  „изложбата-базар на изработени от децата тематични изделия, които можем да закупим на символични цени. Средствата от базара, които децата ще съберат, ще бъдат използвани за добра кауза, подробности за която и ние ще научим на място, от самите малки творци.

6,209 total views, no views today