Начало Пловдив днес Откриха две детски площадки в ДГ „Лилия“ по българо-швейцарски проект

Откриха две детски площадки в ДГ „Лилия“ по българо-швейцарски проект

детски площадки в ДГ Лилия (3)

Децата от детска градина „Лилия“ вече ще се радват на две нови детски площадки. Те бяха открити от кмета на район Източен Николай Чунчуков, заместник-кмета Георги Титюков, заместник-кмета на района Милка Добрикова и директорът на градината Севдалина Генчева. По този повод те засадиха дръвчета, а предстои мястото да бъде облагородено и озеленено с още 250 броя храсти.
Средствата по изграждането на местата за игра са по проект на Българо-швейцарска програма за сътрудничество – „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ и е на обща стойност 1 077 495 лева. Изпълнява се по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Основната цел на проекта е подобряване на образователната и здравна интеграция на роми и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. „Столипиново“ и гр. Куклен.
„До момента по проекта са изпълнени ремонти дейности на стойност 15 000 лева. Скоро се бъде готов здравният център на стойност 150 000 лева, в който ще има 5 кабинета, където ще се извършват консултации на неосигурени граждани от уязвими социални групи. В двора на двете училища „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“ се изгражда образователен център за 300 000 лева със спортна зала и учебни зали за извънкласни занимания“, посочи заместник-кметът Георги Титюков.
„С готовност осъществяваме образователни проекти, като този, защото един от проблемите на ромската интеграция е образованието. Опитът ни показва, че трудно се интегрира човек, който е на възраст 20-25 години, затова това трябва да става в най-ранна възраст. Друг проблем, който се опитваме да решим, е достъпът до медицински услуги, тъй като често хората не знаят към кого да се обърнат“, уточни кметът на район Източен Николай Чунчуков и заяви, че районната администрация продължава и с други проекти, свързани с усвояването на българския език.
За целта детската градина е закупила образователни материали, настолни и ролеви игри, които повишат участието и включването на децата в учебните дейности, организират се посещения на културни мероприятия извън квартала, работи се с родителите, а самите деца се включват с участие в театрални и художествени дейности и др.
„Изучаването на българския език отнема доста време, тъй като, когато идват за първи път, децата знаят само майчиния си език“, коментира директорът и подчерта, че ако децата редовно посещават детската градина, те са достатъчно добре подготвени след това да посещават всяко едно училище в града. Севдалина Генчева заяви още, че непрекъснато работят и със самите родители, като в последно време се наблюдава все по-голяма ангажираност от тяхна страна към образованието на децата от детската градина.
„Начините, с които мотивираме посещението им, е на база доброто развитие на децата чрез различни занимания – театър, мюзикъл, което ни показва, че работим в правилната посока“, допълни Седжан Моллабекир, ръководител на проекта от страна на Община Пловдив.
За запазване на целостта на детските площадки и за да се предотвратят кражбите и вандалските прояви в двора на детската градина е предвидено и периферна охрана на обекта, която включва и видеонаблюдение.

детски площадки в ДГ Лилия (4)

детски площадки в ДГ Лилия (5)

детски площадки в ДГ Лилия (10)

детски площадки в ДГ Лилия (11)

7,347 total views, no views today