Начало Пловдив днес Отчетоха дейността на Образователно-индустриалния борд, нови работни места и ръст на заплатите в Пловдив

Отчетоха дейността на Образователно-индустриалния борд, нови работни места и ръст на заплатите в Пловдив

obrazovatelen_bord (1)

168 ученици от пет училища в V и VI клас са участвали в програмата на Образователно-индустриалния борд за 2018 година. През 2016 година Община Пловдив бе една от първите общини, които подписа споразумение за създаване на този борд съвместно с Министерство на образованието и Тракия икономическа зона. Целта му беше да се направи по-тясно сътрудничество с училищата и бизнеса, както и популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители.

„Учениците се запознаха с процесите на работа, на автоматизация и нововъведенията, интегрирани в новите предприятия в региона на Пловдив. На практика те се докоснаха до местния бизнес“, каза кметът Иван Тотев.

Анди БГ, Биомашиностроене, БТЛ Индъстрийз, Либхер Хаусгерате Марица и Пролифт са фирмите в региона, които се включиха в проекта. Програмата бе посрещната с огромен интерес от страна на учители и ученици. За участие в програмата се записаха значително по-голям брой ученици от предвиденото.

„Очакванията ни за следващата година са да се запази динамиката на инвестициите в региона. Почти всеки месец се отваря нов завод или идва нова инвестиция. Тази година стартирахме проекти за подкрепа на професионалните гимназии, за да обърнем по-голямо внимание на възможностите за добрата реализация на младите хора, които вече стартират с високи заплати“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

 „Доста успешна година е 2018 за Тракия икономическа зона. Все повече се увеличава броят на компаниите, които намират място за своя бизнес в региона и тези, които разширяват своята дейност“, посочи Пламен Панчев от Тракия икономическа зона.

„Около 15 са новите инвеститори  и общата сума надвишава 150 милиона евро“, конкретизира той данните за настоящата година.

Според доклада на индустриално-образователния борд 9,1% е ръстът на заплатите в производството в региона на Пловдив, в сравнение с София, където е 7,4%, а средно за България е 7,5%.

„Заплатите в индустрията в Пловдив и региона растат по-бързо от очакваното и за изненада на някои инвеститори. Дори и да има ниски заплати в някои сектори, в други растат много по-бързо“, посочи Георги Стоев от „Тракия Тех“. Той цитира и конкретни цифри – 72 000 са заетите в момента в търговската промишленост, като няма друга област в България с подобни индикатори. По-малко е и в София, както и в двата града – Варна и Бургас, взети заедно. В Пловдив над 50% от производството е в индустриалните зони, ръстът на заетостта показва 38 000 нови работни места, което е повече от цяла северна България за 2017 година.

„Пловдив започна да създава шансове и за съседни икономики. Старовите заплати за млади хора могат за взимат 750-1000 лева, които са завършили Техникума по механотехника например“, уточни Георги Стоев.

През 2019 година в плановете на Образователно-индустриалният борд е акцентът да е върху високите технологии, което ще позволи индустрията и гимназиите в града ще предлагат добра основа за успешно професионални развитие.

Ще продължат и дейностите по кариерна ориентация и мотивация сред ученици от основни училища и през пролетта ще се включат по-голям брой ученици от VII клас. Ще се разшири и  партньорската мрежа с включване и на други проявяващи интерес към програмата работодатели и основни училища.

5,245 total views, no views today