Начало Пловдив днес От Пловдив Комисията за защита на личните данни започна информационна кампания

От Пловдив Комисията за защита на личните данни започна информационна кампания

komisia_lichni_danni

В Пловдив стартира информационно-разяснителна кампания на Комисията за защита на личните данни относно прилагане на Регламента 2016/1679 на Европейския парламент и Съвета относно защитна на личните данни на физическите лица, тяхното обработване и свободно движение.

„Всички ние, администраторите на личните данни имаме ангажимент да осъвременим и променим нашите стандарти, по които работим, в съответствие с новата правна рамка, което поражда и нови ангажименти на администрацията“, заяви секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева при откриването на конференцията, провела се Дом на културата „Борис Христов“.

Регламентът за личните данни е приет на 27 април 2016 година, но е с отложено действие от две години и ще започне да се прилага от 25 май 2018г. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е единствен надзорен орган в Република България за защита правата на физическите лица при обработването на техните лични данни. Ето защо започва провеждането на разяснителна кампания на достъпен език за популяризиране на основните положения в новия Регламент.

 „Регламентът поражда правни последици от деня, в който е определен да влезе в сила“, съобщи Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Според него ще отпадне задължението на всяка една организация – било то публична или работеща в частния сектор, която обработва лични данни с цел да предоставя стоки и услуги или да осъществява своята бизнес дейност, да се регистрира по сегашния закон за защита на личните данни. За пример бяха дадени ИТ и маркетинговите компании, които обработват огромно количество данни в интернет.

„Това обаче не ги освобождава от изискването да се спазва законът. С това се увеличават надзорните функции на Комисията за защита на личните данни, като вече се извършват повече и по-често проверки на място“, обясни Караджов.

Всички правила по спазване на личните данни ще бъдат приложени в организациите на практика, като не отпада задължението да се водят регистри на данни за физическите лица, където ще е ясно кой, как обработва личните данни, кой има достъп и на кого могат да бъдат предоставени, как и за колко време ще се съхраняват.

В областта на защита на личните данни ще бъде изграден орган на международно ниво, който ще издава задължителни указания към КЗЛД как да тълкува и прилага правната рамка. Целта е да се уеднакви режимът навсякъде в Европа, тъй като според сега действащата директива в много държави членки се извършват по-скоро консултативни действия.

Новото е и  възможността за назначаване на служители по защита на лични данни, които да бъдат експерти в правото, информационните технологии и да са с добри познания в публичната администрация. Те ще подпомогнат спазването на изискванията на Закона за зашита на личните данни и Регламента.

komisia_lichni_danni_1 komisia_lichni_danni_2

9,403 total views, no views today