Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза тържествено 106 години от Независимостта на България

Пловдив отбеляза тържествено 106 години от Независимостта на България

С молебен в храма „Света Неделя“ в Стария Пловдив започнаха честванията по повод 106-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Молебенът се организира за 25-ти път от Сдружение „Център Петко Каравелов“ и бе отслужен от отец Любен и отец Апостол. За поредна година в службата участва и Певческо дружество „Ангел Букурешлиев”.  По-късно бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад.

Кулминацията в програмата, организирана от Община Пловдив, бе гражданският ритуал пред Колоната на Независимостта на площад „22-ри септември“. Слово за историческия акт и неговото значение произнесе заместник-кметът по “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” Стефан Стоянов. Той припомни фактите, довели до това дръзко дело, поставило България наравно с другите европейски народи.  Стоянов подчерта, че освен огромните политически позитиви за страната, Независимостта има и сериозно икономическо измерение.

„Макар и принизяван и избутван от българската история по време на комунистическата диктатура, 22 септември е една изключително важна дата за самочувствието и самосъзнанието на всички българи. Падането на режима ни даде възможност от 1998-а година насам да отбелязваме 22 септември като национален празник и да си спомняме с гордост, че България, дори и като млада държава, е била в състояние да извоюва своите интереси пред Великите сили. Съединението и Независимостта, са двете най-ярки дати в новата българска история, които ние сами изстрадахме и защитихме пред Света и които ни карат да се гордеем и до днес“, каза в заключение заместник-кметът Стоянов.

Пред Колоната на Независимостта бяха положени венци и цветя от кмета на Пловдив, областният управител, председателят на Общинският съвет, районните кметове, политически сили и граждани.

В края на ритуала, в който се участваха Комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив, троен тържествен залп ознаменува 106-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Празничният ден продължи с концерти на „Биг Бенд Пловдив”. От 16.30 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва концертът Духовия оркестър,  а от 19.00 часа на Античния театър – съвместен концерт на фолклорните ансамбли „Филип Кутев” и „Тракия” под надслов „Заедно“, с който ще бъдат открити и Празниците на Стария град.

7,033 total views, no views today