Начало Пловдив днес Пловдив отбелязва 108-мата годишнина от Независимостта на България

Пловдив отбелязва 108-мата годишнина от Независимостта на България

Nezavisimost_22092016_3 Nezavisimost_22092016_1

С тържествен залп на почетната рота от Комитет „Родолюбие” пред Колоната на Независима България на площад „22-ри септември” в Пловдив бе отбелязана 108-мата годишнина от обявяването на Независимостта на страната ни.

В присъствието на представители на местната власт, политици, общественици и граждани слово произнесе историкът от Регионалния исторически музей д-р Видин Сукарев.

„Решенията на Берлинския конгрес разкъсват единния организъм на българската възрожденска нация на пет отделни части, затруднявайки изключително много идеала за обединение на цялата българска етническа общност в една държава. Въпреки това нито народът, нито неговите водачи се отказват от този идеал. Българската външнополитическа, а и вътрешнополитическа линия е предопределена за поколения наред, всички правителства и държавни ръководители според средствата и възможностите се стремят да допринесат за това обединение. Естествените обстоятелства са такива, че най-съществените стъпки в тази насока са направени в земите, които запазват по-голяма самостоятелност от Османската империя – Източна Румелия и Княжеството”, заяви Видин Сукарев. Той припомни историческите събития и актът на обявяването на Независимостта на България на 22-ри септември 1908 г. във Велико Търново.

„Новината е посрещната с възторг в цялата страна, организирани са шумни митинги и празненства. След Велико Търново Князът и министрите се отправят на юг и през Габрово, Шипка, Казанлък, и Стара Загора пристигат в Пловдив на 27 септември. Посрещнати са от специално издигната триумфална арка до Офицерския клуб в началото на ул. Иван Вазов”, припомни още докторът по история в Регионалния исторически музей и подчерта, че „Провъзгласяването на Независимостта е голям външно – политически успех на страната“.

В честването се включи  Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци, а водещ бе Златко Павлов.

Nezavisimost_22092016_2 Nezavisimost_22092016

Тържествата в Пловдив, посветени на бележитата дата, започнаха с организираните от Център „Петко Каравелов” и  Община Пловдив молебен в храма „Света Неделя” и  поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, където слово произнесе кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Пред присъстващите той подчерта ролята на министър-председателя Александър Малинов и министрите от българското правителство, които през 1908 г. извършват сериозен исторически и политически ход, подготвяйки манифеста, с който Цар Фердинанд обявява независимостта на България в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Той допълни, че днес, 108 години по-късно, с делата си всеки един от нас трябва да се стреми да бъде достоен техен последовател.

Празникът в Пловдив продължава с богата програма през целия ден.

Nezavisimost_22092016_4 Nezavisimost_22092016_7

9,828 total views, no views today