Начало Събития Пловдив открива шестото издание на „Дефиле на младото вино”

Пловдив открива шестото издание на „Дефиле на младото вино”

НОВАТА_РЕКОЛТАНа 28 ноември градът на тепетата ще маркира старта на фестивала с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град и шоу „Огън и вино” в Римския стадион. Част от фестивала са и „Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма, която започна още от тази седмица.

Пловдив, 28.11.2014 г. – С организирането на Дионисиево шествие и грандиозен спектакъл,  озаглавен „Огън и вино“, oбщина Пловдив ще открие на 28 ноември, 2014 г. шестото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“. Символичният старт на консумацията ще се даде с отварянето на „Бъчва на младото вино”- първата от тазгодишната продукция на носителя на златно отличие от миналогодишното издание на фестивала – Винпром Асеновград . Посетителите ще имат възможността да дегустират през уикенда продукцията на общо 24 винарски изби от цялата страна в знакови къщи в Стария град.

Втория ден на Фестивала  -29.11, завършва с „Вечер на майсторите на виното”, на която се връчват наградите на професионално жури и публиката на най-добрите млади вина. Дегустациите на младото вино са неизменна част от винената култура и атрактивна възможност за производителите да рекламират и продават своята реколта. Част от фестивала са и „Дните на младото вино” – съпътстваща културна програма, която започна още в понеделник и включва атрактивни събития като огнени спектакли, танцови атракции и концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. Като допълнителни активности са и „Вечерите на младото вино”, на които са поканени – известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино съчетани с кратка лекция по темата.

„Дефиле на младото вино” стартира през 2009г. с 16 участника в шест възрожденски къщи. Събитието изключително бързо добива популярност и само четири години по-късно, през 2013г., броят на участниците достига 26 винарски изби. За шест години събитието се разраства до седемдневен фестивал, а над 10 000 са посетителите дегустирали българското младо вино по време на миналогодишното издание.

Основната идея на фестивала е да подпомогне реализирането на националната стратегия за виното и да се превърне в атрактивна възможност и повод за посещение на града на тепетата от гости от цялата страна и чужбина. Дегустациите са съпроводени с културни събития,  лекции посветени на виното, актуална информация за производителите и др., което превръщасъбитието във важен акцент за културния календар на Пловдив. Локациите, в които се дегустира вино, са къщи и открити площи в Стария град.

“Дефиле на младото вино 2014” се организира от Съвета по туризъм – Пловдив в партньорство с Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Национална лозаро-винарска камара, Асоциацията на българските винари и Европейски рицарски орден на виното – Консулат България.

 

6,531 total views, no views today