Начало Актуално Пловдив отново е във фокуса на авторитетни световни медии

Пловдив отново е във фокуса на авторитетни световни медии

unnamed1Град Пловдив попадна в авторитетното британско издание “TheGuardian“, което публикува статия, посветена на търсене на най-древния обитаван град в света. В нея авторът отбелязва, че град Пловдив и античния Варанаси в Индия са едни от най-древните в света. Изданието разглежда и сравнява доказателства и сведения за други градове като Киркук в Ирак, Суза в Иран, Дамаск в Сирия като пише, че Пловдив се намира в област, богата на антично наследство и има „много основателно доказателство, датиращо от 6000 г. Пр. Хр.“. Това е археологическият комплекс Небет тепе, където датират първите човешки поселения на древното селище.

Пловдив попадна и в популярното електронно издание за пътувания -“IT`S Bohemia“, сред шестте най-добри места за живеене в света. Авторите на статията поставят града на тепетата редом до Истанбул, Амстердам, Гент в Белгия и Koh Yao Noi в Тайланд. Известната медия, чието кредо е „Да живеем по-страстно“, горещо препоръчва Пловдив на своите читатели като го нарича „невероятно любопитно кътче от света“ и поставя галерия със снимки на града на началната си страница. “IT`S Bohemia“ пише, че това е най-древният непрекъснато населен град и описва неговото спокойствие, калдъръмени улички, изобилие от кафенета и галерии.“ Улиците на Стария град те извеждат до хълмове, от които можеш да съзерцаваш залеза, едно забравено удоволствие, в града, който се съревновава да бъде една от културните столици на Европа.“ – пише още изданието.

Миналата година Пловдив получи голямо признание като бе избран от специализираното издание Lonely Planet като шестия най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година. Градът на тепетата успя да изпревари световноизвестни туристически дестинации като Виена, Шанхай и Торонто. Водещи телевизионни компании като ВBC, CNN и Euronews цитираха изданието.

Според последни данни броят на реализираните нощувки в гр. Пловдив за 2014г. е нараснал с 18%, спрямо 2013г.,  българските туристи са с почти 9% повече, а чуждите с 32,70%.  Ръстът при пренощувалите лица е 9,78% за миналата спрямо по-миналата година, а увеличението на туристите от България е 11,10%, при чужденците ръста е 7,53%. Общо над 600 000 туристи са посетили града през 2014та.

Като една от най-популярните туристически дестинации на България, градът разполага с голямо разнообразие от туристически продукти. През 2014 година Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата през 2019 г.“, което е най-голямото събитие в областта на културата в ЕС.

Този месец Пловдив стана носител и на наградата  „За утвърждаване имиджа на България като туристическа дестинация“ на международното изложение “Ваканция 2015“. През лятото на 2015та година градът ще е домакин на престижния международен форум INDEX, който ще се проведе за първи път в Източна Европа. Друго ключово събитие ще бъде Международната среща на туроператорите, чието шестоиздание ще се състои през месец април.

6,363 total views, no views today