Начало Култура Пловдив представи немски артистичен директор на Европейска столица на културата

Пловдив представи немски артистичен директор на Европейска столица на културата

DSC_0096 (1) Новият артистичен директор на Фондация Пловдив 2019 има за цел Пловдив да е една от успешните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.

 На пресконференция по повод първото посещение в Пловдив на артистичния директор на Фондация Пловдив 2019 проф. Ханс Дитрих Шмит бяха заявени целите да се разработят устойчиви програми за изнасяне на културна продукция в Европа. На 19-ти май в Брюксел предстои официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 заедно с италианския град Матера. На срещата бяха обсъдени и комуникационната стратегия на Фондацията, бъдещото взаимодействие с досегашните партньори и привличане на нови към артистичната програма, както и регламента за работа с тях.

   „За мен е голямо предизвикателство да бъда един от артистичните директори на първия български град, който ще бъде Европейска столица на културата. Не живея в Пловдив, не говоря български, но мога да помогна за постигане на европейско измерение на града.“ – заяви проф. Ханс Дитрих Шмит. „Мотото на града „Заедно“ привлича интереса на всички Европейски организации, с които съм в контакт. Пловдив е прекрасен град с огромен потенциал и има всички шансове да бъде една от най-добрите европейски столици. Искам да помогна с контактите и познанията си да изработим една силна програма и да осигурим европейско финансиране. Трябва да използваме тази възможност и да направим Пловдив и България по-популярни в Европа.“ – добави още той.

 Миналата седмица Фондация „Пловдив 2019“ обяви началото на конкурс за финансиране на проекти и събития в „Капана – квартал на творческите индустрии“, както за установяване в квартала. Общата сума по двете направления – събития и установяване – е 40 000 лв. – по 20 000 за всяко от тях.

 Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в Академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“. Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит ще  помогне  подготовката награда за 2019-а. Той е  един от големите специалисти по европейски културни политики особено. Името му е сред директорите на една от най-успешните Европейски столици на културата – Рур 2010. Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос“, която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса накандидатстване или подготовка.

 По време на срещата на журналистите с проф. Ханс Дитрих Шмит и представители на Фондацията бе дискутирана и темата за регулацията, касаеща уличните музиканти в Пловдив. Г-н Маринов , отговарящ за обществения ред и сигурност в община Пловдив уточни, че в регламента притежанието на диплома не е посочено като задължително условие за отпускане на разрешително.

Фондация Пловдив 2019 се ангажира да съдейства на градските власти за правилната комуникация на наредбата и за подобряване на регламента й, така че да не се създава впечатление, че някой се опитва да ограничи достъпа на уличните музиканти.

През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура.

DSC_0052

6,835 total views, no views today