Начало Пловдив днес Пловдив приема три международни фестивала на платформата ЕДНО

Пловдив приема три международни фестивала на платформата ЕДНО

Обновяването и обогатяването на културния календар на Пловдив с различни и модерни събития, които да доведат и повече трафик, и имидж,  е много важно за предприетата от началото на мандата политика да популяризираме нашия град като естествената културна столица на България и достоен да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев в Балабановата къща в Стария град, където платформата за културни събития ЕДНО представи в детайли програмата си за тази година.

След миналогодишния успешен експеримент с преместването на ARCHITECTURE WEEK от София в Пловдив, сега градът става център и на другите два ежегодни фестивала, организирани от ЕДНО. Не само София, а цялата страна и целият свят превземат Пловдив, отбеляза директорът на ЕДНО Асен Асенов.

Изтъкнати имена от цял свят се очакват за професионалния форум на ONE DESIGN WEEK от 20 до 29 юни. В рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура са предвидени и поредица от събития със свободен достъп за широката публика, сред които изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Между 28 август и 6 септември Пловдив за първи път приема и фестивала за съвременен танц и пърформънс ONE DANCE WEEK, а за втора поредна година е домакин на ONE ARCHITECTURE WEEK в дните от10 до 19 октомври.

Привличането на трите големи фестивала в България за съвременно изкуство са съществена част от подготовката на кандидатурата ни за европейска столица на културата, подчерта инж. Тотев. Същемвременно те са част от няколко градоустройствени задачи, които сме си поставили. С поредица от предвидените съвместни инициативи с ЕДНО  искаме да творчески да раздвижим отворените места в квартал „Капана” след мащабната реконструкция там. Това съвпада изключително много с нашата политика за обновяване на града ни и разкриване на нов поглед към стари знакови места в Пловдив, зака още инж. Тотев.

5,558 total views, no views today