Начало Пловдив днес Пловдив спечели домакинството на световен винен конкурс през 2016 година

Пловдив спечели домакинството на световен винен конкурс през 2016 година

vino_venecia_domakinstvo

В съревнование с най-големите винопроизводители в света като Франция, Италия, Испания, Австралия, Чили и Аржентина  Пловдив спечели домакинството на Concours Mondial de Bruxelles за 2016 г.

Конкурсът е сред най-големите и престижни в света. На тазгодишното издание в италианския град Йезоло, където беше обявено домакинството на Пловдив за следващата година, участваха близо 320 световно признати дегустатори, които оценяваха около 8000 различни видове вино от 58 държави.

Това е голямо признание не само за България, но и за Пловдив в усилията ни да популяризираме страната, града и региона като атрактивна дестинация на винения туризъм, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той благодари за подкрепата на пловдивската кандидатура от страна на министъра на туризма Николина Ангелкова, посланика на България в Италия Марин Райков, както и на целия екип, работил за каузата.

Предвижда се конкурсът в Пловдив да се състои от 29 април до 1 май 2016 г. и в него да участват винопроизводители от над 50 държави, чието производство да бъде оценявано от над 300 дегустатори. През този период в града се очаква да пристигнат повече от 1000 делегати със своите екипи.

Сред българската делегация на приключилия тазгодишен конкурс бяха областният управител на Пловдивска област Розалин Петков и секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева, които приеха символичната чаша, връчена на Пловдив като бъдещ домакин.

5,955 total views, no views today