Начало Пловдив днес Пловдив сподели опит със Скопие за Европейска столица на културата

Пловдив сподели опит със Скопие за Европейска столица на културата

skopie_5

За значението на престижната титла Европейска столица на културата и опита на Пловдив по пътя към спечелването и подготовката за 2019-та говори кметът на Пловдив инж. Иван Тотев на конференция в Скопие, посветена на обявяване на кандидатурата на македонската столица за Европейска столица на културата през 2018 г.

Смятаме, че тази програма ще бъде чудесна възможност за Скопие да демонстрира капацитета си да създава артистична програма на високо ниво, да подобри културната си инфраструктура, да повиши привлекателността си, да покаже своята европейска принадлежност и да продължава да развива успешно международните си отношения, подчерта кметът на града Петре Шилегов. Той изрази възторга си от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г. и благодари на кмета Иван Тотев, че е приел поканата да сподели постижението и опита на града под тепетата. Стартиращото мероприятие бе посветено на празника на Скопие 13-ти ноември.

В работата на срещата се включиха националният координатор за културно развитие и междуведомствено сътрудничество в кабинета на министър-председателя Зоран Заев, гости от Любляна, изпълнителният директор на общинска фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Виктор Янков – изпълнителен директор и заместник директор международна дейност.  Те представиха програмата на Пловдив за 2019 година и споделиха основните препятствия, пред които се изправя оперативният екип на една Европейска Столица на Културата. Основният интерес в публиката беше насочен към включването на гражданите, работата с Европейската комисия, медиите и частния сектор,

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и придружаващите го заместник-кметове Александър Държиков и Златин Велев проведоха официални срещи с кмета на Скопие Петре Шилегов и председателя на Общинския съсвет проф. Любица Янчева, по време на които бяха обсъдени въпроси, свързани с инфраструктурата, привличането на инвестиции и други теми от взаимен интерес.

В рамките на посещението си кметът Иван Тотев разговаря и с кмета на столицата на Черна гора Подгорица Иван Вуковик, който също бе сред официалните гости за празника на Скопие.

По-късно заедно със заместник-кмета Александър Държиков посетиха Българския културен и информационен център в македонската столица, където заедно с директора Светлана Славова обсъдиха възможността за осъществяването на съвместни проекти през следващата година.

skopie_2 skopie_3 skopie_7 skopie_8 skopie_9 skopie_10 skopie_11 skopie_12 skopie_13 skopie_14

6,143 total views, no views today