Начало Събития Пловдив става световна столица на виното от 28 април до 1 май 2016 г.

Пловдив става световна столица на виното от 28 април до 1 май 2016 г.

vinoo-400x223Утре, в 09.15 ч. в зала „Проф. Арх. Йолов” на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева ще открият VII -та Международна среща за туризъм. След официалната част, програмата през първия ден ще продължи с презентация на Пловдив и региона като туристическа дестинация и с представяне на престижния Concours Mondial De Bruxelles 2016, на който Пловдив ще бъде домакин в началото на следващата година.

16 български винарски изби вече са заявили участие в конкурсната програма на най-престижния винен конкурс в Европа. Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 28-ми април до 1-ви май 2016 г. в Пловдив. Над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности ще дегустират и оценяват над 9000 вина от 55 държави. Всички членове на журито ще разгледат Пловдив в един от дните, като за целта ще се подготвят различни по тематика и продължителност маршрути.

Част от винените изби, които вече са потвърдили участие, са: Катаржина, Едоардо Миролио, Беса Валей, Винзавод Асеновград, Винпром Пещера, Братя Минкови, Бургозоне и др. Пет от тях са от пловдивския регион.

Основната програма на Конкурса догодина в Пловдив, включва професионални дегустации, а съпътстващата включва тематични работилници и посещения на винарски изби и лозя в Пловдив и останалата част на страната, както и на културно-исторически и археологически забележителности в града на тепетата.

„До провеждането на Конкурса през пролетта догодина, ред събития ще поставят Пловдив на световната винена карта“, коментират от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. „Домакинството ни е огромен успех. На Concours Mondial de Bruxelles професионалисти от цял свят ще се запознаят с качествени български вина, както и с Пловдив“, допълват от там.

Concours Mondial de Bruxelles има над 20-годишна история. Всяка година се провежда в различна държава. България е предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. Пловдив е избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина, където вино се произвежда повече от 9000 години.

През 2015 г., в конкурсната програма на Concours Mondial de Bruxelles се включиха рекорден брой български винопроизводители. 18 от тях „грабнаха“ общо 37 медала (голям златен, 14 златни и 22 сребърни).

„42% от участвалите през 2015 г. в конкурса проби от България са спечелили отличия“, коментират от „Пробежекс“ и допълват, че очакват броят на българските винарски изби, които ще участват в надпреварата през 2016 г., да надхвърли 20.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Нациионалната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.  Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др. Пловдив е следващият. Concours Mondial de Bruxelles е сертифициран от Европейския съюз.

В програмата на VII-та Международна среща за туризъм е включено и посещение на седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино“, който ще бъде открит на 27 ноември 2015 г., в 14 часа на Лапидариума  в Стария град от Председателя на 43-то Народно събрание – г-жа Цецка Цачева.

Гости на събитието ще бъдат народни представители, представители на Министерство на туризма, Националната лозаро-винарска камара, Европейския рицарски орден на виното и други. Дегустациите, представящи 26 водещи винопроизводителя от цялата страна, разположени в 12 емблематични места в Стария град, ще се проведат в петък, събота и неделя от 11:00 до 18:30 часа.

6,805 total views, no views today