Начало Пловдив днес Пловдив с водещи позиции в престижната класация „Европейски градове и региони на бъдещето“

Пловдив с водещи позиции в престижната класация „Европейски градове и региони на бъдещето“

Plovdiv_fontan

13.02.2018 г.

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ .

Това е поредното изключително високо признание за упорития труд и последователна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране предимствата на града в международен план. Всички инициативи през последните 6 години – от общинското специализирано звено по бизнес развитие и всекидневната му работа с инвеститори и консултанти, модернизирането на образователните процеси в училищата, засилване на благоприятната бизнес среда, налагането на бранда „Тракия икономическа зона“, привличането на глобални лидери като „Осрам“ и „Латекоер“ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и увереност на специалистите от fDi Intelligence, че Пловдив и регионът ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години.

fDi Intelligence е дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климат глобално. Класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19″ се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 г. След това в продължение на три месеца икономистите от „Файненшъл Таймс“ обработват и анализират голям масив от макроикономически показатели.

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на преки чуждестранни инвестиции и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy – само за нея са обработени 146 успешно подадени кандидатури, които са преминали сериозното отсяване от специална комисия от експерти. В тях се разписват подробно стратегиите и отделните инициативи на местните власти за насърчаването на преките чуждестранни инвестиции.

Признанието е изключително високо поради това, че град Пловдив и регионът са поставени в Топ 10 в категорията „Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции“ и в настоящата класация те са единствените български представители сред финалистите. Начело в класацията за „Европейски град на бъдещето 2018/2019″  са унгарският град Дебрецен и британският Дерби. В класацията по региони единствените, които изпреварват регионът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш.

Ето и линк към класацията:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-FDI-Strategy-Cities

11,730 total views, no views today