Начало Пловдив днес Пловдив с най-модерния Природонаучен музей на Балканите

Пловдив с най-модерния Природонаучен музей на Балканите

prirodonauchen5

След края на ремонта Пловдив ще има най-модерния Природонаучен музей не само в България, но и на Балканския полуостров. Това стана ясно при днешната инспекция, която кметът Иван Тотев направи, придружен от директора на музей Огнян Тодоров.

„Правим най-иновативния Природонаучен музей с първия в страната 3D планетариум. Куполът му е с диаметър 8 метра, с 50 седящи места, които ще пренасят хората в реална обстановка –  природата, космоса и на други места”, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

При стартирането на ремонта става ясно, че основните елементи на сградата са от 1885 година, когато  е строена и че тя не може да издържи купола. Първоначално общината започва с конструктивно укрепване, отливане на плоча и основите, но се оказва, че цялата сграда е в окаяно състояние.

„Отпуснатите средства гарантират цялостно модернизиране на сградата и превръщането й в най-модерния природонаучен музей в страната с изцяло нова концепция за представяне на експонатите и инсталиране на уникален дигитален планетариум, който се очаква да отвори врати през септември”, каза още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той заяви, че Природонаучният музей вече фигурира във всички туристически маршрути и указателните табели на Пловдив

„Ремонтът на сградата започна на 1-ви октомври 2013 година. Положението беше трагично – девет от носещи греди бяха изгнили. В момента конструкцията е стоманобетонна с модерна неплъзгаща се настилка. Всичко с изключение на фасадните стени е ново”, подчерта директорът на музея Огнян Тодоров.

Само в осветлението са инвестирани 15 000 лева. То е диодно и намалява консумацията на електроенергия до 80 процента. Изцяло подменени са ВиК и ел.инсталациите, като за новата електрическа инсталация са положени около 11 километра кабел.

„Това, което в момента виждате, наистина е уникално за България. Досега няма правено подобно нещо в историята на музеите изобщо. Ремонтът е на стойност около 1.6 милиона лева, в т.ч. 350 хиляди лева за първия в страната ни дигитален планетариум”, каза Тодоров и подчерта, че всичко това нямаше да се случи без подкрепата на общината в лицето на кмета на Пловдив Иван Тотев.

„Изключително съм благодарен на г-н Тотев и на екипа му за това, че Пловдив ще има най-модерния и съвременен музей не само в България, но и на Балканския полуостров. Правим всичко без компромиси, така че да е за дълги години напред”, подчерта директорът. Той обясни, че е готов експозиционният план, а всички витрини ще изглеждат така, че посетителите да се чувстват все едно влизат в природата. Визията изцяло се различава от това, което има в природонаучните музеи в страната.  Експонатите ще бъдат представени в естествена среда – с изкуствени пещери, езера, растения.

След ремонта музеят ще има общо 12 зали, аквариум, уникална зала за пеперуди със стъклен купол. С  50 000 лева по проект от Агенцията за хора с увреждания ще бъде изградена достъпна среда с подемник и асансьор за трудноподвижните посетители, а по спечелен проект от Нешънъл Джеографик, ще бъде направена цялостна дигитализация на музея.

10,925 total views, no views today