Начало Събития Пловдив ще бъде домакин на Международен симпозиум на тема “Консервация и реставрация на мозайки”

Пловдив ще бъде домакин на Международен симпозиум на тема “Консервация и реставрация на мозайки”

От 27 февруари до 1 март 2017 г.  Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ ще участват членове на една от най-престижните специализирани организации – Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. Организатори на Международния симпозиум са Община Пловдив, Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Фондация „Балканско наследство“ и Сдружение „Български културни следи“.
Основната тема на форума е свързана със съвременните постижения и предизвикателства в областта на реставрацията и консервацията на мозайки. Темата е особено актуална за Пловдив в настоящия момент във връзка с интензивната работа по археологическите разкопки на обект „Епископска базилика на Филипопол IV – VI в“. Проектът за консервация, реставрация и експониране на подовите мозайки на Голямата Базилика се ръководи от доц. Елена Кантарева, която ще се представи с презентация на 1 март, в 12 часа. В рамките на форума ще се обсъждат широк спектър от теми, свързани със социализацията на подобни обекти и тяхното ефективно управление в контекста на културата и туризма. Водещи международни експерти и учени ще изнесат данни и анализи за добри световни практики.
По програма, в дните на своя престой участниците ще посетят Голямата епископска базилика, Малката базилика, Базата за реставрация и съхранение на мозайки на Археологически музей, Културен център „Тракарт“, Археологическия музей и ще разгледат забележителностите на Стария град. На 28 февруари, те ще посетят и концерта на Ансамбъл „Тракия“ в Дома на културата.
На 28 февруари 2017 г, от 11 часа в Малката конферентна зала в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои пресконференция за представителите на медиите, с участието на Роберто Нарди – Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Президент на Международния комитет за консервация на мозайки и Амелия Гешева – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив.

Програмата на 1 март в Голямата конферентна зала на ДК „Борис Христов“, включваща дискусии и презентации на специалисти и експерти по реставрация и консервация от Международния комитет за консервация на мозайки е ОТВОРЕНА за посещение за широка публика и медии.
( Вижте подробен график по часове)
…………………………………………………………………………………………………………………………………
ПРОГРАМА
1 март 2017 г, сряда
Отворени презентации на специалисти и експерти по реставрация и консервация от Международния комитет за консервация на мозайки

Място: ДК„Борис Христов“ (голяма конферентна зала).
Модерация: Фондация „Балканско наследство“.
Работен език на симпозиума: английски.

09:00 – 10:30 Дискусии и презентации:
1. Гайл де Гишен – Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки, Съветник на генералния директор на Международния център за изследвания върху опазването и възстановяването на културни обекти (ICCROM)
„40 години Международен комитет за консервация на мозайки: от културна асоциация до професионална Фондация“
2. Роберто Нарди – Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, Президент на Международния комитет за консервация на мозайки
„Реставрацията на мозайки: актуални факти и бъдещи перспективи“

3. Жан Мари Теутонико – Зам.-директор на Институт за реставрация „Гети“
„Инициативата Мозайкон за реставрация на мозайки в средиземноморския регион: изграждане на устойчивост, общност с практически опит“

10:30 – 11:00 Кафе пауза

11.00 – 12.00
1. Стефания Хлувераки – Атина, Гърция. Департамент по реставрация на старини и произведения на изкуството, архитектурно-консервационна лаборатория, Технически университет – Атина
„Дългосрочни образователни програми за документация и консервация на мозайки in Situ (на място)“

2. Айша Бен Абед – Тунис
Регионален координатор за Мозайкон, бивш директор на Тунизийския институт за паметници на културата
„Богатството на колекцията от мозайки в Региона Мозайкон: някои примери“

12:00 – 13:30 Презентации и дискусии с лектори от България и Македония:
1. Милена Крачанова – архитект, доц. Елена Кантарева-Дечева,
Факултет „Изобразителни изкуства”, АМТИИ Пловдив
Епископска базилика на Филипопол (Пловдив, България)- реставрация на подовите мозайки

2. Д-р Станислав Станев – изкуствовед, Николай Чолаков – реставратор, Иван Ванев – реставратор, Сдружение „Рест Арт“, България
Реставрация на мозайката „Дионисиево шествие“ от Стара Загора

3. Д-р Силвана Блажевска – археолог, Директор на Национална институция Стоби, Македония
Реставрация на мозайки в археологическия резерват Стоби, Република Македония

14:30 – 16:30 Презентации и дискусии
1. Евелин Шантрьо – Франция
Директор на музея Мusée gallo-romain de Saint-Romain-en-Gal-Vienne, Департамент Рьоне, Франция
„Консервационни и реставрационни дейности в областта на античните мозайки в «Atelier de restauration de mosaïques de Saint-Romain-en-Gal»

2. Комайт Абдалах – Дамаск, Сирия
Бивш директор на Научните лаборатории на Цитаделата, Дамаск
„Дейностите по реставрация на мозайки в Сирия през войната (2013-2014)“

3. Джон Стюард – Старши консерватор в изследователския екип на „Историческа Англия“ (Historic England), Великобритания
„Реставрацията на мозайки: погрешни представи, сурова реалност, практически решения“

4. Монсерат Пужес и Дорка – Барселона, Испания
Представител на културен институт към съвета на община Барселона и отдела за консервация на културно наследство към Археологическата служба (Servei d’Arqueologia de Barcelona- ICUB)
„13-та конференция на Международния комитет за консервация на мозайки в Барселона: мениджмънт и организация“

16:30 Заключителни думи на Роберто Нарди, Президент на Международния комитет за консервация на мозайки


7,600 total views, no views today