Начало Пловдив днес Подкрепете Стратегията за развитие на образованието в Пловдив в конкурса „Новатори в образованието 2017“!

Подкрепете Стратегията за развитие на образованието в Пловдив в конкурса „Новатори в образованието 2017“!

stoyanov_nagrada_obrazovanie

Стратегията за развитие на образованието в Община Пловдив за периода 2017-2022 г. е номинирана в категория „Обучения“ в конкурса „Новатори в образованието“.

Освен журито с председател Доц. д-р Наталия Футекова – Основател на ERP Academy, публиката също ще има възможност да избере един от кандидатите във всички категории, който ще получи „Награда на публиката“. Гласуването за нея е във Фейсбук страницата на класацията, а Стратегията за развитие на образованието в Пловдив може да подкрепите тук:

https://www.facebook.com/novatoribg/photos/a.1970999849834408.1073741830.1903085993292461/1971008746500185/?type=3&theater

През 2017 г. Община Пловдив разработи нова Стратегията за развитие на образованието в общината за периода 2017-2022 г. Документът има за цел да изгради съвременна визия за образованието в Пловдив и съдържа конкретни цели, области за въздействие, приоритетни дейности и измерими индикатори за успех, които отговарят на нуждите и възможностите на местните власти, население и бизнес. Стратегията е за период от пет години – от 2017 до 2022. В нея са обхванати всички образователни нива – от детски градини, през общообразователни и професионални училища, до университети. Заложените мерки за всеки един от етапите на образование се допълват в изграждането на цялостна визия за развитие на образованието в Пловдив.

Крайна цел на стратегията е всеки млад човек в града да е усвоил на основно ниво ключовите компетенции за успех в ХХI век. А дългосрочната визия за образованието в Пловдив е то да осигурява подкрепяща среда и възможности за развитие на потенциала на всяко дете и млад човек, така че градът да привлича, развива и задържа ефективни специалисти за индустрии и стопанства с висока добавена стойност и уникални таланти за богат и привлекателен културен и интелектуален живот.

Документът включва конкретни мерки и дейности по пет основни приоритета:

осигуряване на условия за повишаване на качеството на образование и подкрепа на децата, учениците и студентите;

поддържане и развиване на материалната и техническа база в училищата и детските градини;

подкрепа за изграждането на ключови педагогически кадри;

кариерна ориентация и подготовка за професионална реализация на учениците и студентите;

координация и ефективно сътрудничество между различните институции и заинтересовани страни в системата на образованието.

В работната група по стратегията участваха активно зам.-кметът Стефан Стоянов, експерти от местната администрация, директори, учители, университетски преподаватели, представители на местния бизнес и неправителствения сектор. Основен партньор на Община Пловдив в създаването на стратегията беше и фондация “Заедно в час”. Стратегията в нейния обхват, конкретика на предложените мерки и включени заинтересовани лица до момента е единствен подобен пример в България.

В допълнение Община Пловдив реализира редица други успешни практики в образованието на регионално ниво като въвеждане на “Монтесори педагогика” в детските градини, осигуряване на подкрепа за иновативните училища, техническа помощ на учебния процес и на бакалавърска програма “Софтуерно инженерство”, дигитализация на общинските училища и др.

Снимка: Архив

6,923 total views, no views today