Начало Събития Покана За официално представяне на резултатите от БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ

Покана За официално представяне на резултатите от БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ

ПОКАНА

За официално представяне на резултатите от БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ:„Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“

Дата: 16 февруари 2017 г., четвъртък
Начален час : 10 часа ( продължителност до 17.00 часа)
Място: Балабанова къща

На 16 февруари 2017 г. от 10 ч. до 17 часа в Балабановата къща в Стария град ще бъдат представени официално резултатите от БЪЛГАРО-ФРЕНСКО АТЕЛИЕ: „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“, което започна в Пловдив в периода 28.10-02.11.2016 г.
Темата на българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ се вписва в клъстер „Градски мечти“ в проектната платформа ТРАНСФОРМИРАНЕ от програмата на „Пловдив 2019″. Трансформиране е платформата, която разработва нови подходи в образованието на младите хора, но също се отнася и до преобразяване и подобряване на градските пространства.
В проекта са включени три университета: Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ (Париж), Университет по архитектура, сградостроителство и геодезия (София), Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (Пловдив), както и Кооперативът „Цветоскоп“. Партньорите подписаха договор за дългосрочно сътрудничество, подкрепен и от Община Пловдив.
Задачата беше включените студенти от специалностите архитектура, урбанизъм и етнология да създадат интердисциплинарни екипи и чрез колективната работа да обменят опит, изследователски методи и практически умения за събиране на сведения (разкази, фото- и видеоматериали и др.) и създаване на база-данни за наследството на Пловдив, имайки предвид активно действащите или позабравени места (Тютюневите складове, Стария град и Капана, кино „Космос“, крайречните пространства …).
Целта на българо-френското ателие бе да предложи на студентите градски терен, за да работят по проблематика, която се отваря към ролята на архитектурата, наследството и културата за развитие на града. Проектът предвиждаше да се събере информация за Пловдив и неговите важни места и тяхната социална и комуникативна функция, като се наблюдават и описват значещите места и архитектурни образци и историите около тях. Това даде възможност да се разработят проекти за тяхната трансформация и представяне пред широка публика.
Създаването на база-данни в рамките на работата в ателието позволи да се разработи телефонно Sity Smart приложение, чрез което градските места, техните изображения и информация за тях да се представят на туристите и на преминаващите през града.
Така в дните на ателието студентите посетиха значими места на град Пловдив, сред които Дом на културата „Борис Христов“, Кино „Космос“, Цар Симеоновата градина, Одеона и Форума, Стария град по маршрут от Римски стадион, Античен театър, храм „Св. Константин и Елена“, къща „Хиндлиян“, крепостна стена „Небет тепе“, Капана, Главната улица (с паметници от местно значение), река Марица.
Участниците в 4-те ателиета: Ателие Тютюнев град; Ателие „Стария град и Капана“, „Улица на занаятите“; Ателие „Кино Космос“ и Ателие „Реката“, след тримесечна работа в периода от ноември 2016г. до януари 2017 г., реализираха 4 урбанистични анализа на град Пловдив в съвместни групи от студентите на 3 – та университета, под ръководството на инициатора и преподавателите и 20 индивидуални проекта.

Малко цифри:
• Брой участници – 35 студенти, от които 25 от Френското висше училище по архитектура „Ла Вилетс“ и 10 други националности по програма „Еразъм“ на ЕС ( 5 студенти от УАСГ София и 5 студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив)
• 4-ма преподаватели от 3-те университетите: Доцент Малджиева, Доцент Краси Кръстанова, Архитект Мария Лопез Диаз, Архитект Елена Димитрова
• 1 организатор на инициативата – дружеството Цветоскоп, Франция Архитект Цвета Кирова
• 3 институции в основата на това събитие, от които едната – Община Пловдив представлявана от заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева.

6,656 total views, no views today