Начало Пловдив днес Посланици се запознаха с напредъка на българо-швейцарски проект за интеграция чрез образование и здравеопазване

Посланици се запознаха с напредъка на българо-швейцарски проект за интеграция чрез образование и здравеопазване

project_zov_14032018

Седем посланици на Швейцария в Балканските страни посетиха пловдивския квартал Столипиново, където  се запознаха с напредъка на проекта по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Гостите разговаряха с директора на ДКЦ 6 – д-р Димитров и видяха докъде е стигнало строителството на здравния център, който се намира в двора на лечебното заведение и който ще обслужва основно лица, които няма здравни осигуровки. Обиколката им включваше и посещение на училище „Найден Геров“, начална форма на обучение и ДГ „Лилия“, където бяха придружени от заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков.

Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария в България заяви, че за трети път посещава квартала и посочи, че определено проектът има напредък и е обнадежден за добрия изход на програмата.

Посланиците се запознаха с начините, по които се работи с ромската общност, как те реално се осъществява интеграцията и по-специално ролята на институциите и общините в процеса. Те се информираха за начините на здравеопазване и образование.

„Един от основните ни приоритети е образованието на децата от малцинствените групи и ограничаване на случаите на ранно отпадане на училище.“, заяви заместник-кметът на район „Източен“ Милка Тодорова-Добрикова.

„Ние работим и с родителите на децата, тъй като основният проблем е незнанието на български език и комуникация основно на майчин език от страна на по-малките деца. Голяма помощ оказват и медиатори, които са един своеобразен мост между институциите, неправителствените организации и ромската общност“, заяви Стефка Симеонова главен експерт „Образование и култура“ в район „Източен“. Тя посочи, че под формата на игра учителите успяват да задържат вниманието на децата, дори да открият талантливите от тях в областта на музиката, изобразителното и спорта. По инициатива на районната администрация се водят деца от детските градини и училищата на театър, опера, мюзикъли.

Официалната делегация беше водена от г-н Денис Кнобел – посланик на Швейцария в България и включваше г-н Кристоф Граф – посланик на Швейцария в Албания; г-н Жан-Юбер Лебе – посланик на Швейцария в Косово; г-н Филип Ге – посланик на Швейцария в Сърбия; г-жа Ивана Енцлер – посланик на Швейцария и член на борда на Ромския образователен фонд; г-жа Сибиле Сутер Техада – посланик на Швейцария в Македония; г-н Урс Херен – посланик на Швейцария в Румъния.

Поводът за визитата бе Четвъртият регионален семинар за ромско включване, организиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, който се провежда в Пловдив.

project_zov_14032018_1 project_zov_14032018_11 project_zov_14032018_3 project_zov_14032018_2 project_zov_14032018_4

6,763 total views, no views today