Начало Събития ПОСРЕЩАМЕ ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА „НОЩ НА МУЗЕИТЕ” НА 20 МАЙ 2017 Г.

ПОСРЕЩАМЕ ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА „НОЩ НА МУЗЕИТЕ” НА 20 МАЙ 2017 Г.

На 20 май 2017 г. (събота) ще се проведе тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”.  Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта. В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието. Вероятно и през тази година към европейската инициатива ще се присъединят и много български читалища, които подготвиха различни арт изяви за миналогодишното издание на „Нощта на музеите”.

По традиция, през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в Европейската „Нощ на музеите” и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 13-тото издание на „Нощта на музеите”, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция в организирането и отбелязването на инициативата.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това – към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в „Нощта на музеите” се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна европейска инициатива да достигне до много по-голям кръг от хора, и най-вече – до младата аудитория. Всяка година в Европейската „Нощ на музеите” се провеждат оригинални и вълнуващи прояви: концерти, театрални представления, организирани обиколки, игри, творчески работилници, демонстрации на умения, танци, ревюта и дегустации на специалитети от минали епохи, така че всеки един посетител да успее да намери проява по негов вкус през тази вълшебна нощ.

През 2016 година в дванадесетото издание на Нощта се включиха над 3000 музея от 30 европейски страни, сочи статистиката на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция.

Повече за Европейската „Нощ на музеите” – 2017:

http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

9,690 total views, no views today