Начало Пловдив днес Предимствата на дуалното обучение обсъдиха на среща в Община Пловдив

Предимствата на дуалното обучение обсъдиха на среща в Община Пловдив

dualno obuchenie1

Възможностите и предимствата на дуалното образование беше основна тема на дискусия, организирана днес от Община Пловдив с представители на бизнеса и директорите на професионалните гимназии в града. Основната идея, която се дискутира вече в поредица от срещи, е свързана с преодоляване на предизвикателството по отношение на приема на деца в професионалните гимназии и тяхното кариерно развитие в бъдеще. В основата на разрешаване на този проблем е реализиране на програма ДОМИНО – „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система 2015-2019“.

„В икономическо отношение нещата в Пловдив се развиват доста динамично. Данните сочат, че от началото на годината безработицата е паднала под рекордните 8%. Българската икономика все повече изисква квалифицирани кадри и включване на млади хора в пазара на труда”, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов. Според него дуалното обучение (обучение чрез работа) е едно от нещата не само за професионална подготовка на децата, но е и механизъм за задържане на кадри в България и подпомага кариерното развитие още на ниво училище.

„Един от начините за реализация е и с помощта на програма за дуално образование, която подкрепя българската образователна система и взимайки швейцарския опит, ние ще започнем да подготвяме нашите деца”, допълни Стефан Стоянов.

Съгласно програмата за 2016 година сред одобрените от министъра професии, които ще бъдат финансирани по проекта са три: електротехник-електрообзавеждане на производството, техник на енергийни съоръжения и инсталации-газова техника и готвач. Така на практика училищата ще предоставят ученици от съответните специалности, а конкретната фирма ще разработи план за практическото й приложение. В обучението е заложено и придобиване на специфични практически умения в зависимост от дейността на компаниите. По закон трябва да бъде осигурено и заплащане на минимум 90% от минималната работна заплата на ангажираните по тази система ученици.

„В момента съгласно новия учебен план целевата група на проекта са учениците от 8-ми и 11-ти клас”, съобщи Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО.  Целта е постигане на висока инициативност от страна на фирмите и училищата, основана на тяхната готовност за съвместна работа. Така на практика около една професионална гимназия може да има няколко предприятия за реално партньорство и сформирането на паралелки по специалността. Според Петя Евтимова сред всички предимства на системата е и това, че работейки във фирма, поведението на децата в училище се подобрява. Освен практически умения в реално производство, те се учат и на работна дисциплина и отговорност.

В бъдещите планове по реализация на проекта ДОМИНО е запознаване на родителите на деца от 5-6 клас с възможностите за кариерно развитие и тяхната професионална ориентация чрез директна връзка и срещи с фирми. Тук своя принос ще дадат и Регионалният инспекторат по образование, и Центърът за кариерно развитие посредством  предоставяне на необходимите за това консултации.

 

7,332 total views, no views today