Начало Пловдив днес Премиерът Бойко Борисов и кметът Иван Тотев откриха първия Пловдивски икономически форум

Премиерът Бойко Борисов и кметът Иван Тотев откриха първия Пловдивски икономически форум

forum_21062018_7

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов откри първия Пловдивски икономически форум. Той се организира от гръцкия Делфийския икономически форум и българския Център за либерални стратегии в София. По време на двудневното международно събитие среща ще си дадат успели личности в политическата, стопанската и интелектуалната област, които ще коментират предизвикателствата пред България, региона и Европа.

„Икономиката в България се промени. Имаме – 5,7 – 6% повече внос и то в иновативните технологии, машиностроенето, в сфери, които не са на услугите. Брутният вътрешен продукт е стабилен през последните няколко години – 3,9-4%. 10%-плосък данък и 20% ДДС са идеални за инвеститорите. Безработицата е под 6%, 25% е външният дълг, като при това положение България е за пример“, заяви в приветствието си премиерът Бойко Борисов.

Той заяви още, че в България има добри места за инвестиции, за откриване на предприятия за разширяване на производствата, природни ресурси и енергийната сфера – пренос на ток, газ.

Стана ясно още,  че на 4 юли се организира среща между Румъния, Сърбия, Гърция и България във връзка с провеждането в София на формата 16+1 , където ще бъде представен проектът за пристанищата и свързаността им с ЖП линиите – Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна, Букурещ чрез Дунавската стратегия.

„Като общинско ръководство сред приоритетите ни е да привличаме инвестиции и да създаваме за нашите съграждани условия за по-висок стандарт на живот. Всичко това се случва благодарение на усилията и постиженията на българското правителство“, с тези думи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев приветства участниците във форума.

„Пловдив е стратегически важен център на Балканите, а Тракия икономическа зона е изключителен пример за начина, по който бизнеса и публичните власти могат да работят заедно за постигане на общи резултати“, допълни още кметът Иван Тотев.

Във форума участие имат и членове на българското правителство – вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Лиляна Павлова, Теменужка Петрова, Емил Караниколов, кметове на общини, районни кметове представители на бизнеса и публични организации.

Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа ще говорят на форума, което ще даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж.

Участие имат още изтъкнати личности от чужбина, включително министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.

Идеята е форумът да се провежда всяка година през месец юни в Пловдив – прекрасен град с важна роля за икономическото развитие на страната.

5,683 total views, no views today