Начало Актуално Призив: Три причини да оставим автомобила у дома

Призив: Три причини да оставим автомобила у дома

knikji

Във връзка с Европейската седмица на мобилността, която е вече в разгара си, от  дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив призоваваме да оставим автомобилите си у дома и да се придвижваме в града по алтернативни начини – чрез велосипед, пеша, с автобус или да споделим пътуване с близък, приятел или колега. Ето три причини, защо да го направим:

-          Ще покажем лична ангажираност към проблема със замърсяването на въздуха и шума, причинени от транспортния сектор.

-          Ще спомогнем за навременното придвижване на учениците до училище, като не блокираме улиците, бус лентите и спирките

-          Ще осигурим условия за по-ефективна работа на механизацията и работниците , ангажирани в пътните ремонти.

Ето ползите от това:

-          Спестяваме пари;

-          Извличаме максималното от своето време: Докато ползваме обществения транспорт ще имаме  време да прочетем вестника или да проверим електронната поща в смартфона си;

-          Поддържаме добра физическа форма: Според проучванията, хората, които ходят пеша поне половин час дневно, живеят средно с девет години по-дълго от онези, които не го правят;

-          Помагаме на нашия град да стане по-приятен: Когато пътуваме с кола за работа, консумираме 20 пъти повече градско пространство и инфраструктура, отколкото ако се возим с автобус.

Припомняме, че правилното отношение на всеки гост и гражданин на града към дейностите, свързани с опазване чистотата на въздуха, намаляване на шумовото натоварване и факторите, които им влияят, определят качеството на заобикалящата ни среда. Призоваваме всички да участват чрез ежедневните си действия в поддържането на устойчива и здравословна среда в нашия град. Община Пловдив благодари на всички фирми и организации, които се ангажираха с дейности в седмицата на мобилността, която продължава до 22 септември.

Програмата с активности в града по време на ЕСМ може да бъде разгледана на сайта на Община Пловдив, в раздел „Актуално“.

За активните училища и детски градини, общината е подготвила награди- стойки за велосипеди и образователни книжки.

6,400 total views, no views today