Начало Пловдив днес Приключи общественото гласуване за новата визия на площад „Централен“

Приключи общественото гласуване за новата визия на площад „Централен“

На 1 септември приключи общественото гласуване за международния архитектурен конкурс за пространството пред площад „Централен“ в Пловдив, организиран от Община Пловдив и ONE ARCHITECTURE WEEK.

В него взеха участие 1 662 души, които посочиха своят фаворит и изказаха мнение как искат да се промени пространството пред площада. Крайната подредба, след регистрирането и на последния глас е: FORA (Португалия) с 791 от гласовете, SMARCK Studio (Италия) – 459 и Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic от Германия с 412.

В архитектурния конкурс, стартирал на 11 април 2014г., се включиха 125 участници от 41 държави. След предаването на изисканите документи последва международно журиране и посочване на три проекта-финалисти. На 28 и 29 юни журито в състав: арх. Саша Бегович (Хърватия), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, представител на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, и Милена Металкова, представител на УАГС, София допусна до втори тур проектите на FOR A, SMARCK Studio и Veit Eckelt, Sigmund Eckelt, Philipp Mecke, Ana Fillipovic.
На 12 септември конкурсът ще достигне до своят финал, когато Експертен съвет на Община Пловдив ще посочи сред тримата финалисти крайният победител.
Организаторите се обърнаха с молба към финалистите да представят видео-презентации на проектите си. Тези видео-представяния не са част от материалите, изискани за конкурса. Целта е популяризиране на проектите и да се въвлекат пловдивските граждани в процеса на избора на победител.

ONE ARCHITECTURE WEEK (10 – 19 октомври) е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. и под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. това са архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.

5,990 total views, no views today